Pozdější důchod, nebo vyšší odvody pro živnostníky: Rozjela se debata o reformě

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už připravuje reformy důchodového systému. Ty představí během podzimu, už nyní ale její resort zveřejnil některé detaily chystaných změn. Podle všeho se dotknou hlavně živnostníků, uvedl server Seznam Zprávy.

Zdroj: Redakce
Ministerstvo práce a sociálních věcí

„To, co zajímá většinu lidí, je to, že reforma nepočítá se zvyšováním důchodového věku. A to z několika důvodu – jedním z nich je to, že průměrná délka života ve zdraví je nižší než 65 let. Proto si myslíme, že v současnosti není prostor pro to, abychom zvyšovali důchodový věk,” uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Šatava, vedoucí koncepčně analytického oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Schillerová mluví o důchodovém věku

Právě o potřebě debatovat o věku odchodu do důchodu mluvila minulý týden ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Naznačila, že dnešní čtyřicátníci a mladší by mohli jít do důchodu o několik měsíců až o rok později, než je tomu dnes, kdy je důchodový věk zastropován na 65 let.

„Systém je neudržitelný,“ varuje Schillerová. Chce debatu o zvýšení důchodového věku

Důchodový systém je nicméně dlouhodobě neudržitelný a první problémy se mohou vyskytovat už během následujících 20 let, kdy do penze zamíří takzvané „Husákovy děti“, tedy silné ročníky ze 70. let. Výrazně tak porostou výdaje na důchody.

Ve hře jsou vyšší odvody pro živnostníky

Stále častěji se proto mluví o reformě a ministerstvo práce nyní naznačilo jednu z možností, která by systém mohla stabilizovat. Ta by se dotkla hlavně živnostníků. „Pokud jde o odvody, může dojít k jistým dílčím změnám, ale víme, že je to v zájmu konkrétních skupin. Například víme, že osoby samostatně výdělečně činné do důchodového systému odvádí velmi malou část svých příjmů. To znamená, že jejich důchody budou velmi malé. Různé projekce hovoří o sedmi tisících korunách. Tudíž mohou být změny pro osoby samostatně výdělečně činné, ale je to pro jejich dobro,” vysvětlil Šatava.

Reálně by se změny mohly dotknout více než milionu lidí, v současnosti má živnost jako hlavní zdroj příjmů přibližně 600 tisíc Čechů a jako vedlejší činnost více než 400 tisíc. Na detaily ohledně změny odvodů ale bude potřeba počkat do podzimu.

Více k tématu