„Systém je neudržitelný,“ varuje Schillerová. Chce debatu o zvýšení důchodového věku

Důchody v Česku by měly výrazně růst i v následujících letech, výhledově by se ale mělo přemýšlet také o tom, že by se zvyšoval věk odchodu do důchodu. V rozhovoru pro server iDNES.cz to zmínila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle ní je současná podoba důchodového systému neudržitelná.

FB A. Schillerové
Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová začíná přemýšlet o tom, že by čtyřicátníci a mladší lidé mohli jít do důchodu později než v 65 letech. Vede ji k tomu poslední zpráva o stavu důchodového systému, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Součástí této zprávy je také vyhodnocování toho, kam se má posouvat důchodový věk s ohledem na prodlužování délky života, aby každý v důchodu strávil přibližně čtvrtinu života. „Nicméně tyto závěry paní ministryně nijak nereflektovala v usnesení, pouze ve zprávě konstatovala, že důchodový systém v Česku je značně neudržitelný. Já bych je tam chtěla vidět,“ uvedla Schillerová v rozhovoru pro iDNES.cz.

Několik měsíců až rok navíc

„Zpráva mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších – o rok či o pár měsíců. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému, snížilo by výdaje státního rozpočtu o 1,6 procenta HDP, tedy zhruba 90 miliard korun ročně. Jsem připravena o tom na vládě otevřít debatu,“ konstatovala ministryně financí s tím, že o tématu je potřeba se bavit napříč politickým spektrem, aby budoucí vláda případné změny nezrušila.

Schillerová současně uvedla, že chce, aby do roku 2021 důchody dosahovaly úrovně 15 tisíc korun. Od začátku příštího roku je plánovaná valorizace přibližně o 900 korun na průměrných 14 300 korun, takže pro rok následující očekává zvýšení o dalších přibližně 700 korun.

Více k tématu