Poslanci schválili omezení valorizace: Kalkulačka chystaného zvýšení důchodů

Poslanci po dlouhém jednání schválili snížení červnové mimořádné valorizace důchodů. Nyní budou následovat další kroky, aby zákon začal platit, a důležitou roli sehraje i prezident Petr Pavel.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně přemýšlí o valorizaci. (ilustrační foto)

Mimořádná valorizace důchodů, která proběhne v červnu 2023, bude zřejmě nižší, než v současné době ukládá zákon. Poslanci schválili návrh zákona, který tuto valorizaci snižuje.

Ke schválení došlo po několikadenních obstrukcích opozičních hnutí ANO a SPD, která požadovala zachování původní podoby mimořádné valorizace. Návrh podpořili poslanci koaličních stran, proti hlasovali poslanci opozice.

Definitivně však ještě není tato podoba mimořádné valorizace potvrzena. Nyní návrh zákona musí projednat Senát a nakonec ho musí podepsat prezident.

Jak se mají zvýšit důchody

Fixní zvýšení všech důchodů by mělo činit 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta. U průměrného důchodu to znamená zvýšení o zhruba 760 korun.

Návrh zákona částečně omezuje negativní aspekt mimořádné valorizace, která standardně zvyšuje pouze procentní výměru důchodů. Výsledkem je, že vyšší důchody se zvyšují výrazně více než ty nízké, a dochází k výraznému rozevírání nůžek. Nová podoba červnové valorizace by měla pomoci hlavně těm nejchudším důchodcům, protože zvýšení bude více rovnostářské. Zatímco například důchod ve výši 10 000 korun by se měl zvýšit o 538 korun, důchod ve výši 25 000 korun pak o 833 korun.

Abyste si mohli spočítat, jak se v případě definitivního schválení zákona zvýší právě váš důchod, připravili jsme k tomu první kalkulačku. Stačí do ní zadat váš aktuální důchod a zjistíte, kolik byste pobírali od června 2023.

KALKULAČKA – Spočítejte si mimořádnou valorizaci v červnu 2023

Hnutí ANO již dříve avizovalo, že se obrátí na Ústavní soud, aby tuto legislativu posoudil. Opozičním poslancům vadí, že by omezení valorizace mohlo být retrospektivní, tedy že by zpětně snižovalo již vzniklý nárok důchodců. Rovněž nejsou spokojení s tím, že ke schválení došlo ve stavu legislativní nouze. K ústavní stížnosti se chce připojit také hnutí SPD.

Rozhodnutí Petra Pavla

Důležitou roli sehraje také nově zvolený prezident Petr Pavel, který se své funkce ujme už 9. března. Bude to on, kdo může v podstatě rozhodnout o konečné výši mimořádné valorizace. Pokud se totiž rozhodne zákon vetovat, nestihne vyjít ve sbírce zákonů do 22. března. Ministerstvo práce a sociálních věcí právě toto datum v důvodové zprávě označilo za hraniční, aby byl návrh ústavně v pořádku.

Prezident plánuje své stanovisko zveřejnit 10. března. V této souvislosti si vyžádal stanoviska odborníků z oblasti práva i ekonomiky a rozhodovat se bude také na základě samotného průběhu legislativního procesu. Už dříve vyjádřil osobní pochybnosti například o tom, že je zákon schvalován ve stavu legislativní nouze.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu