Vládní koalice projedná případné změny výchovného, o rušení nejde

Koaliční strany budou v nejbližších týdnech jednat o případné změně výchovného. Nepůjde o jeho rušení nebo snižování, ale řešit se bude otázka valorizace výchovného. Podle současných pravidel se má výchovné zvyšovat každý rok v lednu.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministři při jednání vlády.

Výchovné za děti ke starobnímu důchodu začal stát vyplácet teprve letos v lednu. A už od prvního okamžiku se objevují politické úvahy o jeho omezování. Volá po něm například ministr financí Zbyněk Stanjura, podle kterého by na výchovné neměl mít nárok každý důchodce. Naopak ministr Marian Jurečka důchodce opakovaně ujišťuje, že výchovné chce zachovat a jakékoliv rušení nebo omezování odmítá.

Po středečním jednání vlády ministr Jurečka připustil, že debata o změně výchovného bude probíhat. Zároveň však odmítl, že by bylo na stole rušení, půjde spíše o úpravu pravidelné valorizace výchovného v dalších letech.

„Budeme jednat, musíme i tuto situaci vyjasnit v rámci koalice, protože v tento okamžik, pokud bychom tu úpravu neudělali, bude to znamenat, že do budoucna se bude valorizovat i o výchovné. My si musíme říct, jestli tento krok chceme, nebo nechceme, nebo chceme nějakou jinou úpravu do budoucna. Takže i o tom musí koalice jednat,“ uvedl Marian Jurečka.

Zároveň dodal, že nic ještě není konkrétně rozhodnuto. „Žádné finální rozhodnutí v této věci ještě nepadlo. Předpokládám, že toto rozhodnutí uděláme v průběhu března. Za mě je klíčové to, že výchovné tady dneska je, a tento institut bude platit v budoucnu. Jak naložíme s otázkou valorizace – tam je možných několik variant, které můžeme zvolit,“ doplnil ministr Jurečka.

Později ještě korigoval interpretaci některých médií i politiků, že by se mělo jednat o rušení nebo omezování výchovného. Zdůraznil, že výchovné bude rozhodně zachováno. „Dnes jsem pouze řekl, že výchovné jednoznačně bude zachováno, ale musíme dořešit jeho budoucí valorizaci,“ napsal Jurečka na svém Twitteru.

Valorizace výchovného

V současné době je výchovné stanoveno na 500 korun za každé vychované dítě. Podle stávajících pravidel by se ale tato částka měla v dalších letech pravidelně valorizovat. K první valorizaci výchovného dojde v lednu 2024 a potom bude probíhat vždy každý následující leden.

K valorizaci bude docházet u všech důchodců, tedy u těch stávajících, kteří již mají důchod přiznaný, i u těch budoucích.

Výchovné je od okamžiku přiznání součástí procentní výměry důchodu, tedy zásluhové části. To znamená, že k jeho zvýšení bude docházet nepřímo, a to vždy v rámci řádné i mimořádné valorizace důchodů. Součástí valorizace je totiž vždy zvýšení celé procentní výměry a při valorizaci se tak zároveň navýší i výchovné.

Valorizovat se má i samotná výše výchovného, které bude vždy v daný rok přiznáváno k novým důchodům. Podle zákona se vždy v lednu zvýší výchovné o stejný počet procent, jako se zvýší procentní výměry důchodů při řádné valorizaci. Pokud navíc v předchozím roce proběhne mimořádná valorizace, zvýší se výchovné i o míru této valorizace.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu