Poslanci schválili mimořádnou valorizaci 300 korun: Spočítejte si důchod v kalkulačce

Po dlouhé debatě schválili poslanci ve třetím čtení návrh na mimořádnou valorizaci 300 korun, která bude náležet všem důchodcům. Důchody by tak příští rok měly v průměrů růst o 797 korun.

Foto: Adobe Stock
Důchodci mají radost z vyšší valorizace. (ilustrační foto)

Důchody v roce 2022 opět porostou více než stanovuje zákon. Poslanci velkou většinou schválili návrh ministryně Jany Maláčové, aby se všechny důchody mimořádně zvýšily o 300 korun. Pro zákon hlasovali poslanci z hnutí ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL. Naopak proti byli poslanci z Pirátské strany, ODS a TOP 09.

Zákon nyní musí schválit také Senát a podepsat prezident republiky. Pokud Senát valorizaci odmítne, musí ho poslanci ještě později přehlasovat. Podle dřívějšího vyjádření ministryně Maláčové by se vše mělo stihnout před podzimními volbami, ve Sněmovně je navíc k dispozici na případné přehlasování většina poslanců.

Zákonná valorizace by měla být v průměru 497 korun, takže důchody by celkem měly vzrůst o 797 korun. Stále ovšem platí pravidlo, že vyšší důchody se zvyšují více. Například důchod 10 000 korun se zvýší o 572 korun, ale senior s důchodem 20 000 korun se může těšit na přídavek 993 korun.

O zákonné valorizaci bude jasno v září

Abyste si mohli přesnou výši vaší valorizace spočítat, aktualizovali jsme pro vás naši předběžnou kalkulačku. Zahrnuje mimořádnou valorizaci 300 korun a také očekávanou zákonnou valorizaci. Definitivní výši valorizace pro rok 2022 ještě musí schválit vláda, což se očekává v průběhu září. Nejpozdější termín je 30. září.

KALKULAČKA – Vaše valorizace 2022 s navýšením o 300 korun

Náklady na mimořádnou valorizaci pro příští rok by měly dosáhnout 10,6 miliardy korun a na zákonnou valorizaci pak půjde dalších 20 miliard korun. Mimořádná valorizace je trvalá a promítala by se i do dalších let, v roce 2023 by si vyžádá dalších 10,9 miliardy a o rok později už 11,1 miliardy korun.

Prošlo také výchovné 500 korun

Poslanci společně s valorizací schválili také další dvě novinky. Pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS), tedy například hasiči, policisté nebo záchranáři, by měli mít nově nárok na dřívější důchod bez penalizace. A schválen byl také bonus 500 korun za každé vychované dítě, který získají rodiče ke svému starobnímu důchodu.

Všechny ostatní návrhy byly zamítnuty. Neprošly tak například dřívější důchody pro všechny lidi pracující v náročných profesích, mimořádný příspěvek 1000 korun pro všechny důchodce nebo snížení důchodů pro významné představitele komunistického režimu.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu