Pomalejší růst a dočasný přídavek: Poslanci řeší změny valorizací důchodů

Poslanecká sněmovna má tento týden na programu návrh na dlouhodobé změny valorizací důchodů. Dopad na samotné důchodce nemá být zásadní, méně se má započítávat zejména růst reálných mezd. Změnit se má také mechanismus mimořádných valorizací.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci jednají o důchodech.

Začala schůze poslanců a prvním bodem je novela zákona o důchodovém pojištění. Součástí jsou dvě klíčové změny – zpřísnění přiznávání předčasných důchodů a změny řádných i mimořádných valorizací.

Návrh již dříve schválila vláda a poté prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, nyní je na programu druhé a následně třetí čtení. Očekává se dlouhé jednání, protože hnutí ANO a SPD plánované změny odmítají. Vládní koalice naopak chce, aby byla legislativa schválena co nejdříve.

Co se má změnit u valorizací

Změny v oblasti valorizací se dotknou stávajících i budoucích důchodců. Poté, co vládní koalice už dříve prosadila jednorázové omezení červnové mimořádné valorizace, se nyní chystá prosadit trvalou změnu. Jde o následující změny:

  • Úprava řádné lednové valorizace důchodů tak, aby jejich růst v dalších letech nebyl tak rychlý. (Inflace se ale bude zohledňovat celá.)
  • Zrušení mimořádné valorizace důchodů a její nahrazení novým dočasným přídavkem k důchodu.
  • Omezení valorizace předčasných důchodů, aby se již nemohlo stát, že kvůli vysoké inflaci budou výhodnější než později přiznané řádné důchody.

U řádné lednové valorizace se bude využívat vždy pouze důchodcovská inflace a růst reálných mezd se bude zohledňovat z jedné třetiny. Nyní platí, že se porovnává obecná a důchodcovská inflace a pro výpočet se použije ta vyšší. A u reálných mezd se při valorizaci zohledňuje polovina jejich růstu. Podstatné je, že inflace bude při výpočtu valorizace vždy zohledněná celá, sníží se pouze vliv reálných mezd.

V případě změny mimořádných valorizací bude zrušen stávající mechanismus, kdy se o míru inflace zvyšuje procentní výměra. Zachována má být podmínka, že při překročení hranice 5 % u souhrnné inflace dojde ke zvýšení důchodů, nově však formou dočasného přídavku. Tento přídavek se bude skládat ze zásluhové a fixní části a bude vyplácen jako samostatná částka k důchodu, a to vždy až do konce daného roku. Detailně je tato plánovaná změna popsána v tomto článku.

Základní možnosti zvýšení důchodu: Valorizace, věk i práce navíc

Dopad na další valorizaci

V návrhu stojí, že změny mají začít platit hned poté, co schválená novela vyjde ve sbírce zákonů. To by s ohledem na délku legislativního procesu (ještě musí návrh schválit senátoři a podepsat prezident) mohlo být na začátku podzimu. Záležet bude hlavně na délce projednávání v Poslanecké sněmovně. Vzhledem k tomu, že vládní poslanci mají většinu hlasů, se neočekává větší komplikace, návrh navíc doporučil schválit poslanecký sociální výbor.

Podle nových pravidel by se mohla počítat už řádná valorizace v lednu 2024. Případnou mimořádnou valorizaci v roce 2023, která ale v tuto chvíli není příliš pravděpodobná, by již novela nestihla ovlivnit.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu