Penzijní fondy loni nepřekonaly inflaci a některé prodělaly: Část lidí spoření v obavách ruší

Žádný z fondů doplňkového penzijního spoření v roce 2022 nepřekonal inflaci a lidé tak reálně přišli o část úspor na důchod. Současné velké zdražování dokonce vede k tomu, že lidé sahají do svých úspor a v některých případech dokonce své penzijní spoření ruší.

Foto: Adobe Stock
Nejistota budoucích důchodců. (ilustrační foto)

Loňský rok doplňkovému penzijnímu spoření příliš nesvědčil a žádný fond nedokázal překročit inflaci. A jen 13 z celkových 34 fondů skončilo alespoň nominálně v plusu, tedy že úspory na stáří lidem neklesly. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil server Peníze.cz.

„Akciové penzijní fondy hlásí za rok 2022 ztráty v rozsahu od minus 5,15 % (Rentea) do minus 21,05 % (Uniqa). Takto výrazný hromadný propad je zasáhl poprvé od roku 2018,“ uvedl server s tím, že naopak v předchozím roce 2021 se akciovým fondům dařilo, když rostly přinejmenším o desetinu.

Nad nulou podle analýzy v loňském roce skončily většinou dluhopisové fondy. Největší výnos (5,35 %) loni připsal nový fond Target Bond 2035 od společnosti od Conseq, který se soustředí na české dluhopisy. „Ani to však zdaleka nestačilo na inflaci, která se v průměru za rok 2022 vyšplhá někam k patnácti procentům,“ konstatovala analýza.

Konzervativní fondy a inflace

Na důchod se státním příspěvkem si momentálně v účastnických fondech spoří přibližně 1,6 milionů lidí. Dalších 2,8 milionů lidí si spoří ve starých transformovaných fondech, do kterých už není možné vstupovat. Jejich výsledky ale zatím nejsou k dispozici.

Specifickou vlastností konzervativních transformovaných fondů je, že nemohou být ztrátové, tedy že množství vložených peněz se nemůže snížit. Na druhou stranu ale tyto fondy obvykle neporážejí inflaci, a zvláště pokud je vysoká jako v současné době, tak se lidem úspory na stáří rychle znehodnocují. Například v roce 2021 žádný z transformovaných fondů při zhodnocení nepřekonal úroveň 1 %, ukazují statistiky. Inflace za celý rok 2021 přitom činila 3,8 %.

V současné době inflace dosahuje rekordních hodnot, v listopadu meziročně dosáhla na 16,2 %. Během jednoho měsíce, tedy z října na prosinec, se ceny zvýšily o 1,2 %. A ekonomové očekávají, že v následujících měsících bude zdražování pokračovat.

Čechům se v této souvislosti snižuje životní úroveň a někteří dokonce musí sahat do svých úspor. Aktuální průzkum agentury STEM/MARK pro Home Credit například ukázal, že za poslední rok se úspory snížily až třetině Čechů. A dalším více než 17 % dotázaných dokonce klesly úspory na nulu. Celkem 88 % lidí přitom uvádí, že důvodem snižování nebo ztráty úspor je všudypřítomné zdražování.

Nový výpočet státního příspěvku na penzijní spoření: Stanjura změnu plánuje od roku 2024

Rušení penzijních spoření

Část lidí proto ruší i svá penzijní spoření. Důvodem je buď to, že jim chybí peníze, nebo naopak chtějí peníze z prodělečného spoření přesunout například na spořící účty, které mohou mít v současné době výhodnější úroky.

Portál iDnes.cz provedl anketu mezi penzijními fondy a většina z nich zaznamenala nárůst žádostí o rušení spoření. Například ČSOB Penzijní společnost eviduje nárůst ukončení smluv o 40 %, a to v řádném i předčasném termínu. A Generali Penzijní společnost zaznamenává až o 300 žádostí o výběr více, než je dlouhodobý průměr.

„Počet klientů, kteří zvolili předčasný výběr penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního připojištění, aktuálně vzrostl o polovinu,“ konstatoval v této souvislosti Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Růstu předčasných ukončení spoření na důchod si všímá také ekonom a člen skupiny NERV Lukáš Kovanda. „Tento vývoj potvrzují čísla prakticky všech tuzemských velkých bank. Jedním dechem tyto ústavy varují, že předčasné ukončování spoření na důchod je chybou. To však není pravda. Nelze to takto kategoricky tvrdit. Může to být naopak finančně prozíravé rozhodnutí,“ uvedl Kovanda s tím, že důvody a výhodnost rušení se u jednotlivých lidí liší.

„Někteří tak činí, aby pokryli zvýšené výdaje spjaté s platbami za energie a aby obecně čelili lépe současné mimořádné inflaci. Jiní ale prostě jen hledají příležitost k výhodnějšímu zhodnocení svých prostředků. Takovému, aby nemuseli čelit přehnanému riziku,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

V současné době se chystají změny pravidel penzijního spoření. Ministerstvo financí již připravilo návrh zákona, který upraví fungování stávajícího spoření, a plánuje také zavedení alternativních účastnických fondů. Změnit se má také výše státních příspěvků. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu