Nové vyjádření Pirátů k dvojí valorizaci důchodů: Ještě o tom budeme jednat

Návrh na úpravy valorizačního mechanismu pro dříve přiznané předčasné důchody ještě není dokončený a Piráti o něm budou teprve jednat s odborníky a úředníky. Informovala o tom Zuzana Freitas Lopesová, která za tuto stranu působí jako náměstkyně na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Foto: MPSV
Náměstkyně MPSV Zuzana Freitas Lopesová.

Piráti mají v plánu změnit pravidla valorizací pro dříve přiznané předčasné důchody. Informoval o tom poslanec Jakub Michálek, který vnímá jako nespravedlnost, že část lidí si požádala o předčasný důchod za výhodnějších finančních podmínek.

„Člověk, který pracoval déle, dostává až o 2000 korun nižší důchod, ačkoliv odvedl do toho systému více peněz,“ vysvětlil minulý týden Jakub Michálek, podle kterého by se těmto lidem měl předčasný důchod zvyšovat pomaleji. Současně by se podle něj měly rychleji valorizovat řádné důchody, takže různé důchody by se tak zvyšovaly odlišným tempem.

Detaily návrhu zatím nejsou připraveny a Piráti ještě neupřesnili, jak by změny valorizací měly fungovat a koho by se měly týkat.

Řešilo to i ministerstvo

Zuzana Freitas Lopesová, která za Českou pirátskou stranu působí jako náměstkyně na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), nyní uvedla, že návrh se ještě bude diskutovat s právníky i ekonomy.

„Pan poslanec poukázal na jev, který tu bohužel historicky opravdu nastal. Jako Piráti jsme na vznik takového rizika opakovaně upozorňovali, bohužel náš apel nebyl vyslyšen. Možnostmi řešení problému se krom našich ekonomů podrobně zabývalo i samotné MPSV,“ uvedla Freitas Lopesová pro České důchody. A potvrdila, že nyní Piráti pracují na vlastním legislativním řešení této situace.

„Případné další návrhy je třeba opět konzultovat nejprve s právníky, ekonomy a úředníky MPSV. Do té doby to představuje debatu o něčem, co není na stole. Pokud by se schůdné řešení našlo, budeme o něm zajisté včas informovat,“ konstatovala náměstkyně. Neupřesnila přitom, kdy by mohl být definitivní návrh představen a v jaké podobě ho Piráti předloží.

Zajímavá je v tomto ohledu informace, že finančně výhodnými předčasnými důchody přiznanými zejména v roce 2022 se ministerstvo aktivně zabývalo. Náměstkyně Zuzana Freitas Lopesová ovšem neuvedla, zda tomu bylo už předtím, než ministr Marian Jurečka o výhodnosti předčasných důchodů informoval veřejnost, nebo až posléze. Také nezmínila, jestli bylo nějaké vhodné řešení nalezeno.

O zpětné omezení vláda neusilovala

Podstatné je, že ministerstvo žádný legislativní krok, který by již přiznané předčasné důchody zpětně omezil, nepředstavilo a ani nepředložilo. Vláda sice na návrh ministerstva zpřísnila pravidla pro přiznávání předčasných důchodů a omezila i valorizaci jejich procentní výměry, vše se ale týkalo pouze důchodů přiznaných po datu účinnosti nové legislativy. Dříve přiznané důchody zůstaly nedotčeny.

Kvůli dvěma mimořádným valorizacím nastala v roce 2022 netypická situace, kdy bylo výhodnější požádat o předčasný důchod než čekat na řádný důchod přiznaný v roce následujícím. Této možnosti využilo rekordních 120 tisíc lidí, část ale zvolila možnost pozastavení výplaty důchodu a nadále pracovala. Zájem o předčasné důchody pokračoval i v roce 2023, kdy o něj požádalo celkem 99 tisíc lidí.

Více k tématu