Nové rouškovné pro důchodce zřejmě narazí. „Není důvod,“ říká striktně ministryně Schillerová

Mimořádný příspěvek pro důchodce se vzdaluje. Ministryně financí Alena Schillerová jednoznačně odmítla, že by nové rouškovné bylo v plánu a uvedla, že pro rozdávání peněz není důvod.

Foto: Pixabay
Senioři by uvítali mimořádný příspěvek k důchodu. (ilustrační foto)

Politické snahy poskytnout důchodcům další mimořádný příspěvek kvůli rostoucím nákladům zatím vyznívá do prázdna. Před pár týdny o tom hovořila ministryně Jana Maláčová a poněkud nekonkrétně uvedla, že pokud to bude potřeba kvůli zdražování, tak navrhne další rouškovné.

Nyní ale přišla s nečekaně konkrétním prohlášením ministryně financí Alena Schillerová. Na dotaz, jestli mají důchodci před podzimními volbami očekávat další příspěvek, odpověděla zamítavě. „V rozpočtu nic takového nemám, nevidím pro to ekonomický důvod,“ konstatovala Schillerová v rozhovoru pro pořad Epicentrum v Blesku. A dodala, že senioři nedávno dostali mimořádné rouškovné 5000 korun a teprve ho utrácejí.

Příspěvek dostali nedávno

„Bylo to vyplaceno v prosinci, spadá to na přelom roku a senioři to utratí v roce 2021,“ řekla ministryně s tím, že důchodci jsou pro vládu důležití. „Pro nás jsou důchodci priorita a vývoj důchodu v posledních letech to jednoznačně potvrzuje. Chceme, aby měli důstojný život,“ dodala Schillerová.

Slova Aleny Schillerové je nutné brát vážně, protože je zároveň vicepremiérkou vlády a má vliv na dění. Dlouhodobě například odmítá důchodovou reformu, kterou ministryně Maláčová v prosinci navrhla, a její schvalování se zatím neposunulo. A podobné to může být i s případným novým rouškovným.

Ekonomka: Je to boj

Neustálý boj o rouškovné kritizuje například ekonomka Markéta Šichtařová. Hnutí ANO a ČSSD se podle ní jen předhání, kdo dá důchodcům, a tedy potenciálním voličům, více peněz. „Připomíná to boj římského císaře Commoda se senátem o to, kdo lidu platí chléb a hry a koho má lid milovat. Asi není překvapivé, že podle mnoha historiků právě za vlády císaře Commoda začal dlouhodobý úpadek Římské říše. Dějiny se zkrátka stále opakují. Bohužel z makroekonomického pohledu je to velmi nepříznivé,“ uvedla Šichtařová pro České důchody.

Naproti tomu ekonom Lukáš Kovanda si myslí, že se situace s blížícími se volbami změní a důchodci se příspěvku dočkají. Zmínil i důvod – povinné zavedení nošení respirátorů třídy FFP2. „Pod záminkou výdajů na respirátory by tak důchodcům vláda rozdala třeba i více než pět tisíc korun jako loni. Lze spekulovat o částce. Vzhledem k tomu, že respirátory jsou dražší než roušky, nelze vyloučit, že by se vláda odhodlala k výplatě třeba 7500 korun,“ konstatoval Kovanda.

Lze žádat o příspěvek 500 korun

Vzhledem k tomu, že je budoucnost nového rouškovného pro důchodce zatím velmi nejistá, zavedlo ministerstvo práce a sociálních věcí speciální příspěvek mimořádné okamžité pomoci (nazvaný MOP COVID-19). Každý, komu chybí peníze, může dostat na výdaje za ochranné prostředky dýchacích cest až 500 korun na osobu za měsíc.

„Vše je možné zařídit elektronickou cestou, žádost o MOP COVID-19 lze nalézt na webových stránkách ministerstva. V žádosti v položce „Za jakým účelem žádáte o MOP“ je možné mj. zaškrtnout „Jiný účel“ a popsat, že se jedná například o pořízení respirátorů. Žádost lze v době nouzového stavu odeslat e-mailem i bez ověřeného elektronického podpisu nebo v příloze e-mailu naskenovanou nebo ofotografovanou s vlastnoručním podpisem na adresu pobočky Úřadu práce ČR podle místa faktického pobytu žadatele,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Mimořádný finanční příspěvek je pro seniory důležitý. V nedávné anketě portálu České důchody jsme se ptali, zda by uvítali spíše peníze, nebo vouchery na respirátory. Drtivá většina hlasovala pro hotovost, jen zlomek hlasoval pro vouchery či žádný příspěvek.

Více k tématu