Místo peněz jen voucher na respirátory? Politici jednají o příspěvku pro důchodce

Členové vlády momentálně jednají ohledně další mimořádné pomoci pro důchodce. Zvláště po novém zavedení povinných respirátorů na veřejnosti je to aktuální a ministr Jan Hamáček pro České důchody naznačil, že by mohlo jít o vouchery na pořízení respirátorů.

Zdroj: Pixabay/Sabinevanerp
Senioři možná dostanou další příspěvek. (ilustrační foto)

Ministryně Jana Maláčová v lednu naznačila, že by důchodci během letošního roku mohli dostat druhé rouškovné, tedy mimořádný příspěvek na zvýšené výdaje kvůli koronaviru. Upřesnila, že záležet bude hlavně na tom, jak vysoká bude inflace a jak porostou náklady seniorů.

Původně se mělo o rouškovném jednat až v létě, situaci ale neplánovaně uspíšilo povinné nošení respirátorů FFP2 v obchodech, veřejné dopravě a na dalších veřejných místech. A vzhledem k tomu, že respirátory jsou dražší než roušky, řadu seniorů to velmi nepříjemně zasáhne.

Ekonom: Respirátorovné 7500 korun

„Déletrvající povinnost nosit respirátory by znamenala značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností, což jsou často, ale ne vždy, právě domácnosti důchodců,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda a dodal, že pravidelný nákup si mohou chudé domácnosti dovolit jen po dobu čtyř týdnů. „Pak už by musely z důvodu vyčerpávání skromných finančních rezerv omezovat své jiné výdaje, třeba také ostatní náležející do položky léčiv a zdravotních pomůcek,“ doplnil.

I proto je podle něj pravděpodobné, že politici opět přistoupí k mimořádnému rouškovnému. „Lze spekulovat o částce. Vzhledem k tomu, že respirátory jsou dražší než roušky, nelze vyloučit, že by se vláda odhodlala k výplatě třeba 7500 korun,“ nastínil Kovanda s tím, že by šlo spíše o „respirátorovné“.

Vouchery důchodci nechtějí

Podle posledních informací by ale pomoc důchodcům nemusela mít finanční podobu, ale mohlo by jít o speciální vouchery. „Momentálně se na vládě řeší, jestli bude pomoc ve finanční podobě, nebo formou voucherů na respirátory. Zatím ale finální rozhodnutí nemáme, takže k tomu nemohu více říct,“ řekl pro České důchody ministr vnitra Jan Hamáček.

Důchodci by ale pravděpodobně vouchery tolik neocenili. Portál České důchody uspořádal mezi seniory a staršími lidmi anketu na Facebooku a zjišťoval, zda by měli o případné vouchery zájem. Drtivá většina hlasujících by ovšem preferovala finanční hotovost, podobně jako tomu bylo v případě loňského rouškovného. Z celkem 482 hlasujících by 448 lidí chtělo peníze, 6 vouchery a 28 nemá o další rouškovné zájem.

Anketa portálu České důchody mezi důchodci.Zdroj: České důchody

Ministryně Jana Maláčová na dotaz ohledně případných voucherů neodpověděla a neupřesnila ani další podrobnosti ohledně příspěvku. Prosadila však ve vládě mimořádnou distribuci 7,5 milionů roušek pro potřebné.

„Vím, že pro lidi s nízkými příjmy nejsou roušky či respirátor samozřejmostí. Na některá místa je teď ale bude nutné nosit. Vláda schválila můj návrh a od úterý začneme posílat 7,5 milionu roušek a také množství respirátorů do potravinových bank. Ty fungují skvěle a zaslouží mé poděkování,“ uvedla ministryně Maláčová s tím, že odtud zamíří roušky do organizací sociálních služeb a vyzvednou si je pro chudé lidi budou moci také další organizace nebo obce.

Každý potřebný by měl dostat jedno balení, tedy 50 roušek. Celkem tak pomoci dostane 150 tisíc lidí ze všech chudých domácností. Pro seniory tak pravděpodobně zůstane jen zlomek.

Více k tématu