NERV projednal s vládou důchody a ministr Jurečka představí změny valorizace

Vláda na jednání s Národní ekonomickou radou vlády řešila chystané změny v oblasti důchodů. Experti představili celkem 15 opatření pro zlepšení udržitelnosti důchodového systému, týkat se mají například předčasných penzí.

Foto: Úřad vlády ČR
Petr Fiala a Marian Jurečka.

Hlavním tématem schůzky expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV) s premiérem Petrem Fialou a dalšími ministry byly možné úpravy důchodového systému v rámci chystané reformy.

„NERV představil návrhy úpravy v rámci prvního pilíře a některé dílčí návrhy ve třetím pilíři. V prvním pilíři to bylo přibližně 15 opatření, kde se dá říct, že se v drtivé většině shodovaly s tím, co vláda připravuje,“ uvedl po skončení jednání koordinátor skupiny NERV David Havlíček. Podle něj je cílem zejména zvýšení udržitelnosti důchodového systému.

Materiál, který vláda dostala, obsahuje například návrhy na nový systém určování věku odchodu do důchodu, zvýšení přehlednosti systému, zvýšení pojistných odvodů pro OSVČ či úpravy v systému pracovních dohod (DPP). Návrhy na změny ve třetím dobrovolném pilíři zahrnují například větší podporu státu u mladých lidí nebo omezení jednorázového vyplacení peněz.

NERV podporuje, aby se důchodový věk v rámci legislativních změn upravil tak, aby lidé zůstávali v důchodu stejně dlouho. „NERV podporuje, aby doba, kterou člověk stráví v penzi, byla fixní vůči současnosti. To znamená, že pokud se bude prodlužovat doba dožití, což je pozitivní informace, tak člověk by měl v penzi strávit stejnou dobu jako v současnosti,“ konstatoval David Havlíček.

Předčasné důchody a valorizace

Omezit by se měly také výhodné odchody do předčasného důchodu. Cílem má být, aby člověk, který pracuje a odvádí státu sociální pojištění, neměl příliš velkou motivaci k tomu, aby v práci skončil dříve.

Detailní podoba prvních změn by měla být známá už velmi brzy. Ministr Marian Jurečka má v plánu již toto pondělí představit finální návrh na úpravu předčasných důchodů a také už dříve avizované změny valorizací. V případě valorizací důchodů by mělo jít především o zpomalení těch mimořádných.

„Problém vidím zejména v mimořádných valorizacích, kterých jsme loni byli svědky vícekrát v návaznosti na vysokou inflaci. Ta se týká všech, ale důchody nejvíce rostly těm „bohatším seniorům“ a naopak nízkopříjmoví nebyli tak dobře chráněni před inflací. Jiné řešení než zpomalení valorizací momentálně není. Musíme myslet i na budoucí generace,“ uvedl nedávno Marian Jurečka v seriálu O důchodu s ministrem.

O důchodu s ministrem: Vysoký počet odpracovaných let, zpomalení valorizace a solidarita

Cílem úpravy valorizačního mechanismu by podle ministra Jurečky mělo být to, aby už nyní nadprůměrné důchody nerostly tak rychle jako doposud. „Naopak více přidáme těm důchodcům, kteří pobírají velmi nízké důchody a často se ocitají na hraně chudoby právě kvůli rostoucím cenám potravin, energií a podobně,“ doplnil Jurečka.

Hlavním problémem mimořádné valorizace je, že podle stávajícího zákona se o inflaci zvyšuje pouze procentní výměra důchodu, která u těch vysokých tvoří větší část. Valorizace tak dostatečně pomáhá vysokopříjmovým důchodcům, zatímco těm chudým nedokáže pokrýt celé současné zdražování. Na tento problém už loni také NERV upozornil.

V podobném duchu se vláda rozhodla jednorázově změnit také blížící se červnovou mimořádnou valorizaci důchodů. Po emotivním jednání byla nakonec změna schválena a zákon již podepsal také prezident Petr Pavel. Hnutí ANO nyní připravuje podání k Ústavnímu soudu, ve kterém chce omezení valorizace napadnout. Kdy ho na soud pošle, zatím hnutí neoznámilo.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu