Návrh na zvýšení lednové valorizace důchodů obsahuje chyby

Poslanci hnutí ANO předložili návrh na jednorázové navýšení lednové valorizace důchodů. Bohužel v něm nereflektovali poslední důchodové změny a navíc ho napsali tak, že je v podstatě nerealizovatelný.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Skupina poslanců hnutí ANO v čele s Alešem Juchelkou předložila do legislativního procesu návrh zákona, podle kterého by měla být valorizace v lednu 2024 vyšší o 500 korun. Návrh počítá s tím, že se o tuto částku se zvýší procentní výměra všech důchodů.

Zákonná valorizace, pro kterou již vláda schválila speciální nařízení, momentálně počítá se zvýšením základní výměry důchodů o 360 korun, celkově by se tak podle návrhu všechny důchody zvýšily o 860 korun.

Návrh je nicméně chybný, a i kdyby byl schválen, reálně by ho nebylo možné využít. Problém vznikl tím, že poslanci v podstatě opsali již starší paragraf, který byl použit k podobnému účelu v roce 2022, pouze přepsali rok a částku. Nereflektovali však skutečnost, že od začátku letošního října začala platit novela zákona, která mechanismus valorizace změnila. Text návrhu tak odkazuje na věci, které již v zákoně neexistují.

„Návrh zákona nebere zřetel na změny, které u zvyšování důchodů přinesl zákon č. 270/2023 Sb. s účinností od 1. října 2023. Tímto zákonem byl zrušen institut zvyšování důchodů v pravidelném termínu, a proto nelze navrhované opatření vázat na zvyšování důchodů v pravidelném termínu,“ uvedlo v připomínkovém řízení k návrhu Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh poslanců zároveň opomíjí skutečnost, že valorizace v lednu 2024 bude zvyšovat pouze základní výměru důchodů. A navrhuje, že bonus 500 korun se přičte „k částce zvýšení procentní výměry důchodu“. Jenže nic takového neproběhne, takže bonusové navýšení nelze realizovat. Aby bylo možné toto navýšení provést, bylo by nutné návrh formulovat jinak a přesněji.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že i kdyby byl návrh zákona schválen, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by již nestihla valorizaci podle nových pravidel připravit. Navíc už nyní úředníci připravují navýšení důchodů podle pravidel, která stanovilo vládní nařízení ze září a případné změny by již nešlo zapracovat. „Plátci důchodů by tak museli navrhované opatření realizovat později s doplatky zvýšení, což by bylo velmi administrativně náročné a ohrozilo by to chod těchto orgánů sociálního zabezpečení,“ konstatovalo ministerstvo.

Kalkulačka doplatku valorizace v lednu 2024: Spočítejte si vaši částku

Pokud chtějí poslanci hnutí ANO pokračovat v projednávání návrhu, měli by jeho podobu přepracovat, aby dával smysl a reflektoval aktuální podobu legislativy. Zatím tak ovšem neučinili.

Návrh nyní posoudí vláda a až poté se dostane do Poslanecké sněmovny. Vláda s velkou pravděpodobností navýšení valorizace nepodpoří. V připomínkovém řízení ho odmítl také ministr financí Zbyněk Stanjura s tím, že finanční náklady tohoto kroku jsou „mimo reálné možnosti státního rozpočtu“. Celkově by podle odhadů vyšlo toto navýšení valorizace jen v roce 2024 na 17,1 miliard korun.

Chybný je také návrh hnutí SPD, který požaduje zvýšení lednové valorizace o 230 korun. V tomto návrhu zase poslanci uvedli nesprávný rok. Více to popisuje tento článek.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu