Ministr Jurečka ocenil rozhodnutí Ústavního soudu: Dobrá zpráva pro další generace

Zamítnutí ústavní stížnosti na snížení mimořádné valorizace důchodů přivítal ministr Marian Jurečka. Podle něj jde o dobrou zprávu pro lidi s nejnižšími důchody, kteří měli po změně zákona důchody naopak o něco vyšší, a také pro budoucí generace. „Udržitelnost důchodového systému chráníme právě pro ně,“ konstatoval ministr.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí se osobně zúčastnil vyhlašování verdiktu Ústavního soudu ohledně mimořádné valorizace. Když po několika desítkách minut skončilo zdůvodňování, před přítomnými novináři řekl, že zamítnutí ústavní stížnosti vítá.

Ocenil, že soudci ve svém rozhodnutí konstatovali, že nebyl zneužit stav legislativní nouze a nebyla potlačena ani práva opozice na vyjádření k projednávanému zákonu.

„Vysvětlení Ústavního soudu bylo velmi podrobné, logické a ke všem třem oblastem, které navrhovatelé zpochybňovali, se soudce zpravodaj vyjádřil i pro širokou veřejnost srozumitelně,“ uvedl Jurečka po vyhlášení.

Na vyšší valorizaci bychom doplatili

Později ve svém prohlášení uvedl, že argumentace vlády byla korektní a snížení mimořádné valorizace důchodů bylo naprosto nezbytné. „Nešlo dál neúměrně zadlužovat ČR a navyšovat důchody takovým tempem, na které jednoduše příjmy státního rozpočtu nestačí. Doplatili bychom na to všichni vysokými platbami z úroků dluhů, tedy i senioři a budoucí důchodci,“ konstatoval Jurečka.

Pozadí rozhodování o ústavní stížnosti na valorizaci: Debata, první stanovisko a co se zohledňovalo

„Je to dobrá zpráva nejen pro lidi s nejnižšími důchody, které by návrh opozice poškodil, ale zejména pro další generace pracujících. Udržitelnost důchodového systému chráníme právě pro ně. Opozice se při projednávání úprav důchodů rozhodla, že nepůjde cestou demokratické debaty. Svůj čas ve Sněmovně využila k obstrukcím,“ řekl ministr a dodal, že vláda neměla jinou možnost než využít stav legislativní nouze.

Marian Jurečka dále zdůraznil, že vláda nikoho nepoškodila a důchody zvýšila v takové míře, v jaké to bylo možné. Zopakoval, že důchody v uplynulých dvou letech zvýšila opakovaně, konkrétně šlo o tři řádné a tři mimořádné valorizace. Průměrný důchod nyní v lednu 2024 dosáhl na úroveň 20 635 korun. Tuto a vyšší částku pobírá přibližně polovina všech důchodců.

Rozhodnutí Ústavního soudu přivítal také premiér Petr Fiala. Je rád, že vládní argumenty obstály. Podobně jako Jurečka konstatoval, že rozhodnutí je důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu