Ministr Jurečka: V Česku chybí 900 tisíc dětí

Důchodový systém se musí přizpůsobit tomu, že se rychle zvyšuje počet důchodců a klesá poměr ekonomicky aktivních lidí, kteří „vydělávají“ na vyplácené důchody. Je o tom přesvědčen ministr Marian Jurečka, podle něhož v Česku chybí stovky tisíc dětí.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka konstatoval, že důchodová reforma je nutná i kvůli tomu, že Česko momentálně postrádá dostatek dětí, které by v budoucnu finančně „táhly“ důchodový systém. Upozornil na to, že zatímco ještě v roce 2002 pracovali na jednoho důchodce 3 lidé, už v roce 2030 se tento počet sníží na 2 lidi. A v roce 2050 se očekává, že na jednoho důchodce bude pouze jeden pracující.

I proto podle Jurečky reformu potřebujeme. „Chybí nám 900 000 dětí, které se bohužel nenarodily a pro nejbližší desetiletí už to nezměníme. Nelze to stihnout. V roce 2050 bude v ČR pouze 1 pracující na 1 důchodce,“ uvedl ministr na svém Facebooku a dodal, že důchodový systém se této realitě musí přizpůsobit.

Po roce 2030 začne do důchodu odcházet generace Husákových dětí a z pracovního trhu tak vymizí významná produktivní síla. Statistici očekávají, že kolem poloviny století budou až třetinu populace tvořit právě důchodci.

„Následující generace ale nejsou tak početné, aby dokázaly financovat důchodový systém tak, jak je dnes nastaven. Zjednodušeně řečeno, bude hodně důchodců a málo lidí v produktivním věku. A protože víme, že důchod si nikdo z nás nepředplácí, ale že důchody jsou financovány z důchodového pojištění pracujících, musí nám všem být jasné, že změna je nevyhnutelná. Pokud ke změně nedojde, důchody budou neufinancovatelné a může dojít ke kolapsu,“ rozvedl ministr Jurečka toto téma ve svém vysvětlujícím komentáři k návrhu reformy. A dodal, že nelze dopustit, aby stát na důchody neměl dostatek peněz.

Další ocenění výchovy dětí

Jednou z cest, jak nepříznivou situaci důchodového systému vyřešit, je větší podpora rodičovství, aby se v Česku rodilo více dětí. A to i v rovině důchodů, tedy formou oceňování výchovy zpětně ve stáří. Nyní péče o děti ženy znevýhodňuje tím, že mají bohužel nižší důchody než muži.

Už nyní funguje výchovné, které přidává k důchodu 500 korun za každé vychované dítě. A nově by měl být zavedený také rodičovský vyměřovací základ. To znamená, že rodič, který bude s dítětem na rodičovské dovolené (až do 4 let věku), bude mít do důchodu započítávány „fiktivní“ výdělky ve výši průměrné mzdy. Pokud by rodič nastoupil do práce dříve, než dítě dosáhne čtyř let, odvody z výdělku by se počítaly navíc, což by mělo motivovat k práci i během péče o děti. Zůstala by ale i možnost zvolit si současný výpočet, který je výhodnější pro pečující rodiče s vysokými příjmy.

„Takové opatření oceňuje výchovu dětí i dřívější návraty do práce, kdy se následně k základu přičítají skutečné příjmy. Základ bude stanoven ve výši průměrné mzdy. Při zavedení tohoto opatření by se mohlo průměrné zvýšení důchodu pečujících pohybovat v několika stovkách korun měsíčně,“ vysvětlil ministr Jurečka.

Podle dosavadních plánů by měla tato novinka začít platit už od ledna 2026. A kromě výchovy dětí ji bude možné využívat také při péči o nemohoucí a nemocné příbuzné.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu