Miloš Zeman po konci funkce: K důchodu dostane doživotní rentu a chce dohnat deficit v četbě knih

Prezident Miloš Zeman v březnu skončí po deseti letech ve své funkci. Náležet mu bude podle zákona měsíční renta ve výši 50 tisíc korun a také paušální úhrada na další výdaje ve stejné výši. Vedle toho bude pobírat svůj běžný starobní důchod.

Foto: Profimedia
Prezident Miloš Zeman.

Zákon o zabezpečení prezidenta po skončení funkce stanovuje, že bývalému prezidentovi je každý měsíc vyplácena renta ve výši 50 000 korun měsíčně a také víceúčelová náhrada ve stejné výši. Tato náhrada je určena zejména na nájemné za kancelář nebo na odměnu asistenta. Celkem jde tedy o 100 000 korun, které jsou ale následně daněny běžnou daní z příjmu, tedy 15 procenty.

V současné době tuto rentu a náhradu pobírá pouze exprezident Václav Klaus, ale od příštího roku, po konci prezidentského mandátu v březnu, je získá také Miloš Zeman. Zároveň získá nárok na bezplatné užívání státního auta s řidičem nebo bez řidiče.

Tyto odměny jsou doživotní, ale exprezident o ně může přijít – třeba když spáchá úmyslný trestný čin, případně je zvolen poslancem, senátorem či ombudsmanem. Nebo když se stane šéfem či členem některých státních úřadů či orgánů. Jde například o Nejvyšší kontrolní úřad či Bezpečností informační službu. Zákon o zabezpečení prezidenta obsahuje kompletní výčet.

Čas bude trávit četbou

Miloš Zeman je již zároveň starobním důchodcem, takže bude i nadále pobírat svůj starobní důchod. Jak sám uvedl v rozhovoru pro Blesk v lednu 2019, jeho důchod tehdy činil přibližně 15 tisíc korun. Po všech valorizacích, které od té době proběhly a při započítání nadcházející valorizace v lednu 2023, by měl jeho důchod překročit 20 600 korun.

Období po prezidentství chce Miloš Zeman trávit ve svém novém domku, který si nechal postavit ve středočeské obci Lány. Právě tam bych chtěl podle svých dosavadních slov trávit své stáří. Čas by chtěl věnovat hlavně rodině a četbě knih nebo vycházkám v tamní lánské oboře.

„Budu se svými nejdražšími a pokusím se dohnat deficit v četbě zajímavých knih. Proto také velká knihovna, pokud možno krb a pohodlné křeslo. Taková staroanglická atmosféra jako v románech od Agathy Christie. Je to můj sen a budu šťastný, když se ho podaří splnit,“ uvedl Miloš Zeman před časem v rozhovoru pro České důchody.

Prezident Miloš Zeman: Mezi mladými se vytrácí úcta ke stáří

Politiku bude sledovat

Před zvolením do prezidentské funkce trávil Miloš Zeman hodně času na své chalupě v Novém Veselí na Vysočině. I tam se věnoval četbě, ale přijímal také návštěvy, plaval ve svém člunu na místním rybníku a pravidelně komentoval aktuální politické dění.

Podle svých slov bude politiku sledovat i nadále. „Nelze očekávat, že bych přestal sledovat politické dění. A pokud mne někdo požádá o radu, rád mu vyjdu v rámci možností vstříc,“ uvedl v již zmíněném rozhovoru. Zároveň dodal, že neplánuje zakládat vlastní knihovnu nebo institut po vzoru svých prezidentských předchůdců. „Myslím, že za pár let by jich bylo zbytečně mnoho. Zajímavé by bylo vytvořit centrální prezidentskou knihovnu, do které by odkázali knihy všichni odcházející prezidenti,“ uvedl Miloš Zeman k této myšlence.

V loňském roce prezidenta postihly závažné zdravotní problémy a několik týdnů trávil v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Od té doby se jeho zdravotní stav zlepšil, a sám ho považuje za střídavě lepší a horší. „Někdy mě bolí více věcí najednou, někdy jenom jedna a když se ráno probudím, tak občas mě nebolí nic,“ uvedl v květnu v rozhovoru pro televizi CNN Prima News. „Zjistil jsem, že jediná skutečně nevyléčitelná nemoc je tinnitus,“ dodal prezident s tím, že v průběhu podzimu by mu mohli lékaři odebrat vyživovací sondu.

Miloš Zeman byl prezidentem zvolen v roce 2013 a podruhé v roce 2018. Jeho mandát skončí v březnu 2023. Momentálně je mu 78 let.

Foto: Jakub Poláček/CNC/Profimedia

Více k tématu