Ministr Jurečka oznámil parametry valorizace 2023: Důchody stoupnou v průměru o 825 korun

Úředníci z ministerstva práce a sociálních věcí již definitivně spočítali, jak vysoká bude valorizace, která proběhne v lednu 2023. Ministr Marian Jurečka oznámil, že základní výměra se zvýší o 140 korun a procentní výměra o 5,1 procent.

Zdroj: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Řádná valorizace pro rok 2023 již má své parametry. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že se důchody zvýší přesně podle zákona, tedy bez mimořádných přídavků. To znamená, že se bude vycházet z inflace a růstu průměrné mzdy.

Základní výměra, která je pro všechny důchodce stejná, se zvýší o 140 korun a bude nově činit 4 040 korun. Procentní (zásluhová) část důchodu se zvýší o 5,1 procent. Zvýší se všechny typy důchodů, tedy starobní, pozůstalostní i invalidní.

„Vláda nyní bude rozhodovat také o další lednové valorizaci, a to v průměru o 825 korun. Všichni ti, kdo pobírají některý z důchodů, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou v současné době rostoucí ceny citelně dopadají. Valorizace důchodů je základní nástroj pomoci v této době,“ konstatoval v této souvislosti Marian Jurečka.

Dodal také, že v letošním roce proběhly už tři valorizace, řádná v lednu a poté se důchody mimořádně zvýšily v červnu a v září. „Celkem tak nyní jejich příjemci dostávají v průměru o 2 500 korun měsíčně více než dostávali na konci loňského roku,“ doplnil Jurečka.

Doplatek k valorizaci

Stále přitom platí, že vyšší důchody se budou v úhrnu zvyšovat více, protože u nich zásluhová část tvoří významnější část. Rozdíl u řádné valorizace ale nebude tak výrazný jako v případě mimořádné, kdy se vůbec nezvyšuje základní výměra. Například důchod ve výši 12 000 korun se v lednu zvýší o 554 korun a důchod ve výši 20 000 korun pak o 962 korun. A v případě důchodu 28 000 korun půjde o zvýšení o 1 370 korun, uvedlo v propočtech ministerstvo.

Součástí řádné valorizace bude také poměrný doplatek navýšení od 1. ledna do dne, který předchází výplatnímu dni důchodu. Jde o změnu, která platí od letošního roku a má zajistit, že valorizaci budou mít všichni důchodci od stejného dne. Doplatek je součástí pouze řádné valorizace, v případě mimořádné se nevyplácí.

Úředníci ministerstva nyní připravili návrh nařízení pro stanovení parametrů valorizace v roce 2023 a resort ho předložil ke schválení vládě. Podle zákona musí vláda schválit toto nařízení do konce září a poté již bude moci Česká správa sociálního zabezpečení začít valorizaci připravovat.

Výše důchodů v roce 2022: Srovnání, kolik lidí v Česku bere podobnou částku jako vy

Roste hodnota důchodu

Ministerstvo dále uvedlo, že díky mimořádným valorizacím i té, která proběhne v lednu, dojde k rekordnímu zvýšení poměru důchodu k průměrné mzdě. To znamená, že statisticky si důchodci v životní úrovni polepší. „Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta. Reálná hodnota důchodu tak vzroste o 5,1 procenta,“ vypočítalo ministerstvo.

Od ledna 2023 začne stát vyplácet také výchovné za děti, které náleží starobním důchodcům. Dojde k navýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě. „Očekáváme, že díky výchovnému přibude zejména babičkám, které v minulosti vychovaly potomky, průměrně 1 100 korun. Dosud byly bohužel hlavně ženy trestány za to, že se místo práce věnovaly výchově dětí a měly tak nižší příjmy,“ řekl k tomu ministr Marian Jurečka.

Ženy, které jsou již v důchodu, získají výchovné zpravidla automaticky, část lidí o něj ale musí požádat. Detailně jsme se tomu věnovali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu