O důchodu s ministrem: Pomoc seniorům, důchodový věk a výchovné pro invalidy

Na mnoho lidí v současné době dopadá nejistota, trápí je zdražování nebo mají nejasnosti kolem budoucích důchodů. Oslovili jsme proto ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, který souhlasil, že bude každý měsíc odpovídat na dotazy čtenářů. Toto je první kolo seriálu O důchodu s ministrem.

Foto: MPSV
Ministr Marian Jurečka.

1. Pane ministře, je mi 73 let, jsem důchodkyně, žiji sama a pobírám důchod, který zdaleka nedosáhne na průměrný důchod, o kterém se všude mluví. Takže rozhodně se mi letos při valorizacích nezvýší o 2 500 korun, jak říká pan premiér Fiala. Důchod mi ani po zvýšení na důstojný život nestačí a musím se rozhodovat, jestli si koupím třeba pomeranč nebo mýdlo. Já vím, že bych asi měla nárok na příspěvek z úřadu práce, ale já si s tím nevím rady, špatně chodím a nemám rodinu, která by mi s tím pomohla. Navíc mi připadá nedůstojné, abych žádala o žebračenky, když jsem celý život poctivě pracovala. Nepřipadá Vám to hrozné, že důchodci jako já musíme chodit po úřadech, místo abychom šli na procházku do parku nebo do divadla na operu? (Viktorie K.)

2. Vaše vláda se chlubí, že letos třikrát zvýší důchody. Jenže mimořádná valorizace je podle zákona, na to nemá vláda vůbec vliv. Nechystáte finanční bonus nad rámec valorizace, abyste se opravdu mohli pochlubit, že děláte něco pro důchodce? (Petr Dušek)

Především bych vám chtěl říci, že tato vláda se snaží pomáhat všem, kteří to nejvíce potřebují. Nedělá přitom populistické kroky, aby jenom rozdávala peníze pro různé skupiny obyvatel, kterým se na oko chce zalíbit. Ty peníze totiž v rozpočtu nemáme a musíme si je půjčovat od budoucích generací. Je sice pravda, že valorizace se provádějí podle platného znění zákona, ale předchozí Babišova vláda na ně nenachystala žádné peníze. Naše vláda proto musela na všechny tři valorizace najít v rozpočtu pro důchodce celkem dalších 55 miliard korun. Kromě toho jsme výrazně zvýšili a zjednodušili příspěvek na bydlení a učinili další opatření v oblasti pro pomoc lidem s vysokými cenami energií a bydlení. Pokud nemáte rodinu, je možné se obrátit na Call centrum Úřadu práce ČR (telefon je 800 779 900), kde vám s podáním žádosti poradí. Vláda nyní připravuje speciální energetický tarif, který během příští topné sezony přispěje domácnostem, které topí plynem nebo elektřinou.

Děláme tak v tuto chvíli pro důchodce maximum toho, co nám státní rozpočet dovoluje, a pomáháme při tom i rodinám s dětmi a také lidem se zdravotním handicapem, na které současná situace také těžce doléhá.

Pokud jde o seniory s nižšími důchody, chceme především v rámci důchodové reformy zavést garantovaný důchod, který bude znamenat zvýšení základní solidární složky. Přitom zároveň dojde k úpravě způsobu valorizace, která pak bude o něco příznivější také pro nižší důchody. Důchodcům se současnými nízkými důchody to významně pomůže. Zároveň od začátku příštího roku se zvýší zásluhová část důchodu maminkám o 500 korun za každé vychované dítě. To bude platit i pro současné důchodkyně.

3. Všude poslouchám, že si mají lidé na důchod spořit a že státní důchod bude nízký. Jenže z čeho mají mladí lidé spořit, když sotva vyjdou s penězi a mají spoustu výdajů s dětmi nebo hypotékami? A do toho rostou ceny potravin, energií a zdražování nebere konce. Vy s tím asi problém nemáte, ale lidi z továrny jsou rádi, že jsou rádi. Nebo máte jiný názor? (Drahomír S.)

Doporučení, že si mají lidé na důchod spořit, platí především pro ty, kteří si spořit mohou a mají z čeho. Bude tady ale také řada těch, kteří si spořit nemohou – především lidé s nižšími příjmy a rodiny s dětmi. Právě proto chceme zavést již zmíněný garantovaný důchod, aby ti, kdo celý život pracovali, měli také zajištěn důstojný příjem ve stáří.

To vše nyní propočítáváme v rámci expertního týmu, který jsem ustanovil pro přípravu důchodové reformy.

Rodiče, kteří vychovali dvě a více dětí a měli průměrné příjmy, by měli v budoucnu rovněž počítat s dostatečným důchodem. Přispěli totiž tím, že vychovali nové ekonomicky aktivní občany, a to je stálo nemálo úsilí i finančních nákladů. Člověk, který z nejrůznějších důvodů děti nemá a nemá tím pádem ani pravidelné výdaje na jejich výživu a výchovu, by měl tyto uspořené prostředky nebo aspoň jejich část přesměrovat na podporu zajištění se ve stáří, například formou spoření nebo jiným způsobem. To se týká samozřejmě těch, kteří spořit mohou.

Ta otázka se týká celkových zdrojů systému. Náš důchodový systém je na rozdíl od jiných vyspělých zemí extrémně závislý na vybraném pojistném. To je nutné změnit a stabilizovat jej dodatečnými příjmy z daní i ze soukromého spoření. Chceme při tom maximálně podporovat odpovědnost jednotlivých lidí za své stáří, a to už od generace mladých lidí. Systém bude neudržitelný, pokud se lidé aktivně nezapojí do důchodového systému.

4. Bude se zvyšovat důchodový věk? (Jaroslav, Nový Jičín)

Podle současného znění zákona o důchodovém pojištění se důchodový věk postupně zvyšuje až do hranice 65 let. Muži a ženy bezdětné nebo s jedním vychovaným dítětem tuto hranici dosáhnou v roce 2030, ženy s více dětmi o něco později. V současnosti se o dalším zvýšení uvedené věkové hranice pro odchod do důchodu neuvažuje.

Způsob zvyšování důchodového věku je u nás nicméně nastaven v zákoně. Každých pět let má vláda vyhodnotit prognózu Českého statistického úřadu a informaci o očekávané naději dožití ve zdraví. Ani do budoucna však nechceme zvyšovat důchodový věk, pokud to nebude nutné. Chceme spíše umožnit postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky a možnost dobrovolně pracovat déle pro ty, kdo budou chtít a zdravotní stav jim to umožní. Chceme také umožnit dřívější odchody do důchodu zaměstnancům v náročných profesích za větší odpovědnosti zaměstnavatelů.

5. Proč byla všem ženám zrušena výhoda dřívějšího důchodu za děti? Myslím, že by se to mělo vrátit, jak bylo dříve. (Hana Nováková)

Nižší důchodový věk podle počtu vychovaných dětí u žen je z mezinárodního pohledu velmi výjimečná úprava, a v rámci Evropské unie jsou tyto odlišné zákonné podmínky považovány za diskriminační. Česko pouze dostalo výjimku do té doby, než se postupným zvyšováním dorovná na stejnou hranici jako u mužů. Jak už jsem ale zmínil, chceme umožnit postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky. Již nyní se nám podařilo v zákoně prosadit podporu částečných úvazků pro pečující osoby nebo pro osoby nad 55 let. Zároveň od začátku příštího roku dostanou maminky přidáno výchovné ve výši 500 korun za každé vychované dítě a tato částka se bude nadále valorizovat.

6. Jsem invalidní důchodkyně, proč nemám nárok na výchovné? Copak invalidní důchodci nevychovávají děti? (Dana B.)

Nárok na výchovné ve výši 500 korun samozřejmě mít budete, pokud splníte podmínky nároku na starobní důchod včetně potřebné doby pojištění. Výchovné je trvalé zvýšení starobního důchodu. Je to ocenění za to, že člověk vychovával děti, vynaložil mnoho úsilí a nákladů a zároveň měl snížené možnosti výdělku a menší kariérní příležitosti. A také ocenění za to, že se postaral o přínos budoucího přispěvatele do důchodového systému. Je vázáno na to, že získal potřebnou dobu pojištění. Samozřejmě i příjemce invalidního důchodu, pokud dosažením důchodového věku a potřebné doby pojištění splní podmínky nároku na starobní důchod, bude mít nárok i na výchovné, které se v rámci zásluhové části bude rovněž valorizovat.

Chcete se také zeptat ministra?

Pokud máte dotaz na ministra Mariana Jurečku, můžete nám ho poslat na adresu [email protected]. Do předmětu zprávy napište „O důchodu s ministrem“. Vybereme nejčastější a nejzajímavější dotazy a ministr na ně odpoví už v červenci.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více k tématu