Manželský vyměřovací základ a asignace: Budoucí ministr Jurečka odhalil své plány s důchody

Marian Jurečka by měl v nové vládě zastávat post ministra práce a sociálních věcí, takže bude mít pod sebou agendu důchodů. Nyní poprvé naznačil své plány a detaily změn, které bude prosazovat.

Foto: Profimedia
Budoucí ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Systém důchodů v následujících čtyřech letech projde několika významnými změnami. Kromě zavedení minimálního důchodu ve výši 10 až 10,5 tisíc korun plánuje nová vláda také zvýšit význam rodičovství ve vztahu k důchodu a upravit způsob spoření na stáří. Marian Jurečka z KDU-ČSL to naznačil v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

„Stanovit minimální důchod chceme, protože by to ve finále mohlo ušetřit peníze i státu. Lidé s důchodem kolem šesti až sedmi tisíc totiž stejně žádají stát o další dávky sociální podpory,“ uvedl Jurečka v tomto rozhovoru a doplnil, že by mělo jít až o 10 500 korun. Částka by zároveň neměla být stanovena napevno, ale vycházela by z koeficientu vázaného například na průměrnou mzdu.

Zvyšování důchodů by podle něj neměli politici využívat v rámci předvolebních slibů, a naopak by mělo být předvídatelnější. Naznačil také, že i výše minimálního důchodu by měla kopírovat ekonomický vývoj. „Když ekonomický růst zpomalí nebo úplně zastaví, projevit se to musí i v důchodech,“ naznačil Jurečka.

Zda by to mohlo znamenat i pokles důchodů, když bude ekonomika klesat, nerozvedl. Ani další detaily, jak by valorizace mohly fungovat, zatím nejsou k dispozici. Portál České důchody už v polovině listopadu oslovil Mariana Jurečku a nabídl mu možnost v rozhovoru podrobně vysvětlit své plány. Zatím na žádost nereagoval.

Doplatek na důchod rodičů

Nejasnosti panují také ohledně chystané novinky v podobě doplatků na důchody rodičů a prarodičů, které by měli hradit lidé ze svých sociálních odvodů. Marian Jurečka naznačuje, že stát by měl v důchodu oceňovat skutečnost, že lidé mají dvě a více dětí. Lidé s více dětmi by podle budoucího ministra měli mít důstojný důchod.

„Jsou tam i prvky, kterými to chceme posunout ještě dále: například jedno procento daňové asignace. To znamená, že můžete jakožto vydělávající dospělý přispět jedním procentem svých odvodů na důchod vašich rodičů. Zda to člověk využije, je na něm,“ uvedl Marian Jurečka bez dalších podrobností.

Zatím tedy není jasné, zda by se toto procento počítalo jen z důchodového pojištění, nebo celkových sociálních odvodů. Pokud by šlo o první možnost, znamenalo by to, že kdo vydělává například 30 000 korun hrubého, mohl by na důchod starším generacím v rodině poslat měsíčně 120 korun. V případě platu 35 000 korun by to byl příspěvek 139 korun. Jde ale o velmi předběžné propočty, protože budoucí vláda detaily zatím neupřesnila.

Buď přijde penzijní reforma, nebo důchodové žebračenky

Společný základ manželů

Novinkou, kterou bude vláda prosazovat, je společný vyměřovací základ manželů. Jde o jeden z bodů, které má tato vláda ve své koaliční smlouvě. Detaily zatím nejsou k dispozici, nicméně z definice v programu lze usuzovat, že pro potřeby budoucího důchodu by se výdělky manžela i manželky sčítaly.

Jakou roli by v tom hrála například rodičovská dovolená nebo nezaměstnanost, ale zatím není jasné. Jasné není ani to, zda půjde jen o manžele, nebo i jiné partnerské vztahy. Jurečka totiž ve zmíněném rozhovoru jednou hovoří o „manželech“, vzápětí však o „partnerech“. Nelze tedy vyloučit, že by se toto zvýhodnění týkalo i registrovaného partnerství nebo nesezdaných párů, byť KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje spíše tradiční rodiny.

Podle budoucího ministra Jurečky by se mohl změnit také způsob spoření na důchod. Naznačil, že lidé by si mohli část peněz ukládat u státu, a státní podniky a firmy by pak tyto peníze zhodnocovaly. Pravděpodobně by šlo o veřejný spořicí fond, o kterém rovněž hovoří koaliční smlouva.

Jurečka poprvé vysvětlil i detaily, jak by vše fungovalo: „Podívejme se třeba na některé severské státy, které od svých občanů tyto peníze zhodnocují přes různé státní entity. Například firma Stora Enzo, podnikající také u nás, je expertem v oblasti IT i zpracování dřeva. Vlastní ji ale dohromady Švédsko a Finsko, aby pomáhala skrze investiční fond zajistit peníze pro jejich důchodový systém,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu