Maláčová odmítá pracující marody. Důchodový věk neporoste, slibuje

Do důchodu později než v 65 letech? Nepřijatelné. Alespoň podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která si myslí, že pro Česko je něco takového nemyslitelné. Už jen proto, že kolem 62. roku života Češi začínají marodit a lidé po padesátce těžko hledají práci.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Muži dnes odcházejí do důchodu přibližně v 63 a půl roku, ženy o něco dříve podle počtu dětí. Důchodový věk se ale postupně zvyšuje a v průběhu 30. let se „zmrazí“ na hranici 65 let. Toto zastropování v minulém volebním období prosadila vláda Bohuslava Sobotky (ANO, ČSSD a KDU-ČSL).

V důchodu až 28 let

S tím, jak se zvyšuje průměrná délka dožití, tráví Češi v důchodu stále více času, což důchodový systém finančně zatěžuje. Muži se dnes dožívají průměrně věku 79 let a ženy dokonce 83 let, což znamená, že průměrný senior čerpá starobní důchod 19,26 roku a průměrná seniorka 28,06 roku.

Jedním z řešení je postupné posouvání věku odchodu do důchodu, což konstatuje například poslední zpráva ministerstva práce a sociálních věcí o stavu důchodového systému. „Posun důchodového věku zkracuje průměrnou dobu, po kterou je vyplácen starobní důchod, a tím i rozsah důchodových závazků na straně jedné a prodlužuje dobu ekonomické aktivity a tím zvyšuje rozsah příjmů na krytí těchto závazků na straně druhé,“ stojí ve zprávě.

Brusel bije na poplach: Češi, mohou vám zkolabovat důchody i zdravotní péče o seniory

Jde o odborný názor expertních úředníků, samotná ministryně Jana Maláčová (ČSSD) nicméně  dlouhodobě zvyšování důchodového věku odmítá. V České televizi v pořadu Události nyní rozvedla, co ji k tomuto názor vede. Podle ní sice roste doba dožití, ale doba života ve zdraví je poměrně krátká.

BONUS: Kdy půjdete do důchodu?

Spočítejte si přesné datum a počet dnů, kolik ještě musíte pracovat!

KALKULAČKA DŮCHODOVÉHO VĚKU (klikněte zde)

„Pro věk odchodu do důchodu není důležité sledovat pouze zvyšování věku dožití, ale klíčová je otázka, jak dlouho lidé žijí ve zdraví. A pokud máme průměr, kdy lidé žijí ve zdraví, 62 let, a věk odchodu do důchodu se v příštích letech posune na 65 let, znamená to, že většina lidí bude pracovat o tři roky déle, než budou mít velké zdravotní potíže,“ uvedla Maláčová.

Úspory by to nepřineslo

Zároveň upozornila, že starší lidé si hůře hledají práci, takže ve výsledku by vyšší důchodový věk nemusel přinést žádané úspory. „Máme velkou strukturální nezaměstnanost lidí nad 50 let. To znamená, že když nad padesátkou ztratíte práci, tak ji velmi těžce hledáte,“ říká ministryně a dodává: „Kdybychom měli zvednout věk odchodu do důchodu, tak pouze ty náklady z důchodového systému, kde by se pravděpodobně ušetřilo, přesuneme do zdravotnického systému a do jiných dávek, zejména podpory v nezaměstnanosti.“

Ministryně Maláčová v současné době připravuje důchodovou reformu, která přinese některé významné změny v důchodech. Kromě jiného by se měla narovnat třeba nespravedlnost, kdy ženy a lidé pečující o děti nebo blízké ve stáří pobírají nižší důchod než ti, kteří v danou dobu pracovali. Detaily reformy by chtěla Maláčová představit v průběhu října.

Kdy půjdete do důchodu? Spočítejte si přesné datum a počet dnů, kolik ještě musíte pracovat!

KALKULAČKA DŮCHODOVÉHO VĚKU (klikněte zde)

Více k tématu