Maláčová odhalila plán: Rouškovné počká, chci vyšší důchody pro ženy

Důchodci by v nejbližších měsících neměli počítat s tím, že dostanou druhé rouškovné. Ministryně Jana Maláčová se nyní soustředí hlavně na prosazení spravedlivějších důchodů pro ženy. O rouškovném se zřejmě rozhodne nejdříve v létě.

Zdroj: Facebook J. Maláčové
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Řadou médií proběhlo nedávné prohlášení ministryně Jany Maláčové, že v případě velkého zdražování navrhne i v letošním roce mimořádné rouškovné pro důchodce. Žádné detaily ale zatím nebyly zveřejněny a zatím to vypadá, že další příspěvek nyní není hlavním tématem.

„Jsme teprve na začátku roku a případný návrh na další rouškovné se bude odvíjet od vývoje ekonomických ukazatelů v příštích měsících. Tedy stejně jako v případě pětitisícového příspěvku vyplaceného důchodcům na konci minulého roku, který byl koncipován jako kompenzace nebývale vysoké inflace a zvýšených nákladů v souvislosti s COVID-19 během roku 2020,“ uvedlo na dotaz Českých důchodů ministerstvo práce a sociálních věcí.

Chce „tlačit“ reformu

Ministryně Maláčová v tuto chvíli rouškovné neřeší a soustředí se na reformu důchodů. „Aktuální prioritou současného vedení ministerstva i prioritou programového prohlášení vlády je dokončení spravedlivé důchodové reformy. Ta by pomohla 1,5 milionu žen, které vychovávaly děti a mají kvůli tomu dnes nižší důchody,“ tvrdí ministerstvo a dodává, že se chystá také dřívější odchod do důchodu pro náročné profese a minimální důchod ve výši 10 tisíc korun.

Vyšší důchody žen jsou pro Janu Maláčovou prioritou, o čemž svědčí i skutečnost, že právě tuto změnu navrhuje jako samostatný zákon, nikoliv jako součást velké důchodové reformy představené loni v prosinci. Za každé vychované dítě by starající se rodič měl dostat 500 korun k důchodu navíc, což pomůže právě ženám, které kvůli tradičně dlouhé rodičovské mají nižší důchody než muži.

Důchodová reforma představena: Minimální důchod 10 000 korun a 25 odpracovaných let

Původně se očekávalo, že by nové rouškovné mohlo souviset také s diskutovaným zavedením povinného nošení respirátorů FFP2, které jsou dražší a pro seniory by znamenaly vysoké finanční výdaje. Ministerstvo ale uvedlo, že bude prosazovat pouze doporučení jejich nošení. Pro mimořádný příspěvek důchodcům tedy nyní nevidí důvod.

Ekonom: Rouškovné v létě a vyšší

O tom, jestli bude Jana Maláčová rouškovné znovu navrhovat, se s největší pravděpodobností rozhodne v červenci nebo srpnu, kdy již budou k dispozici nové údaje o inflaci, na základě kterých se bude rozhodovat o valorizaci důchodů pro rok 2022. Při schvalování předchozího rouškovného byla inflace nad 3 % a dá se tedy očekávat, že při podobné míře bude znovu ve hře. Důvodem budou i volby, které proběhnou na začátku října.

To ve svých úvahách potvrzuje také ekonom Lukáš Kovanda. „Je takřka jisté, že důchodcům, početné voličské skupině, dárek v podobě druhého rouškovného přijde. Zřejmě se tak stane až později v letošním roce, například v létě. Tak, aby důchodci do říjnových voleb nezapomněli, kdo a jak je vlastně obdaroval,“ konstatoval Kovanda s tím, že by tentokrát mohlo rouškovné činit 7500 korun.

Více k tématu