Lidé si nevyzvedli 3,3 milionu korun ze zrušeného druhého pilíře, peníze nyní připadly státu

Závěrem roku 2023 skončila poslední možnost pro vyzvednutí peněž ze zrušeného druhého důchodového pilíře. Celkem 869 lidí tam zanechalo 3,34 milionů korun, které připadly státu. Ve čtyřech případech dokonce „zapomenutá“ částka překročila 100 tisíc korun.

Foto: Adobe Stock

Druhý důchodový pilíř skončil už v roce 2016 a až do konce roku 2023 si lidé mohli vyzvednout peníze, které tam naspořili. Celkem 869 lidí o peníze nepožádalo, takže nyní podle zákona připadly státu a byly převedeny do státního rozpočtu.

Celkem ve zrušeném pilíři lidé zanechali 3,34 milionu korun. Ve většině případů šlo o zanedbatelné částky v řádech stokorun, ale 4 lidé si nevyzvedli významné částky ve výši 100 až 150 tisíc korun. I kdyby je nyní chtěli získat, už to není možné.

„Přestože u jednotek účastníků se jedná o nevyzvednutou částku přesahující 100 tisíc korun, ve většině případů se zapomenutá částka pohybovala do 200 korun. Z tohoto pohledu a vzhledem k intenzivní mediální komunikaci ze strany finanční správy tak lze předpokládat, že nejčastějším důvodem pro nevyzvednutí byla právě bagatelnost nevybrané částky pro řadu spořitelů, která jim nestála za aktivní kroky směrem k finančnímu úřadu za účelem jejího vybrání,“ uvedla pro České důchody Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Rozhodování co s penězi

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase a platil od roku 2013. Šlo o samostatné spoření v soukromých penzijních fondech, do kterého lidé mohli přesměrovat 3 % pojistného  ze státního prvního pilíře a k tomu museli přidat další 2 % ze svého navíc.

Když se druhý pilíř zrušil, lidé se mohli rozhodnout, jakým způsobem s vloženými penězi naloží. Mohli si nechat vyplatit buď celou částku, tedy i část pojistného, kterou by jinak odvedli ze svého platu do prvního pilíře. Nebo mohli tuto část „vrátit“ zpátky do prvního pilíře a nechat si vyplatit jen vlastní vložené peníze. Ti, kteří si nechali vyplatit i 3 % pojistného, mají mírně krácený důchod.

Vstup do druhého pilíře byl dobrovolný, ale kvůli nejisté budoucnosti tohoto pilíře o něj nebyl mezi Čechy zájem. Celkem se do něj přihlásilo jen 85 tisíc lidí. Druhý pilíř zrušila hned další vláda, kterou vedl premiér Bohuslav Sobotka, takže fungoval jen dva roky.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu