Komplikace s valorizací důchodů: Hrozí, že politici nestihnou schválit mimořádné navýšení

Původně to vypadalo, že schválení vyšší valorizace bude spíše formalitou. Jenže čas ubíhá a mnoho politiků návrh brzdí. Ministryně Jana Maláčová dokonce přišla s varováním, že se vyšší důchody nestihnou prosadit.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Vláda navrhuje, že se v lednu příštího roku důchody všem mimořádně navýší o 300 korun. Standardní valorizace pro rok 2022 by měla v průměru činit 458 korun. Když se k tomu přičte mimořádný přídavek, dosáhne celková průměrná valorizace částky 758 korun.

Jenže se objevila už druhá komplikace při schvalování tohoto návrhu. Nejprve poslanci z ODS, KDU-ČSL a TOP09 zablokovali rychlejší projednání tohoto mimořádného navýšení, takže nebylo možné ho schválit hned v prvním čtení. Nyní se návrh ve Sněmovně dostal do druhého čtení, ale opět se objevili politici, kteří brzdí další projednávání.

Konkrétně jde o politiky z hnutí ANO a ODS, kteří nehlasovali pro návrh, aby se valorizace projednala hned na začátku celého jednání Sněmovny. Je překvapivé, že to odmítají právě poslanci hnutí ANO, které je součástí vlády.

Maláčová: Nemusíme to stihnout

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) dokonce upozornila, že pokud se tento týden valorizace neprojedná, je pravděpodobné, že se celý proces schvalování do voleb nestihne.

„Pokud tento týden neproběhne druhé čtení, tak budeme mít skutečně vážné problémy. Apeluji zejména na poslance hnutí ANO stihnout do 30. září schválit valorizaci důchodů,“ uvedla ministryně při projevu ve Sněmovně.

Aby vyšší valorizace platila, musí ji definitivně schválit poslanci ve druhém a třetím čtení, pak ji musí schválit Senát a podepsat prezident republiky. Právě projednávání ve Sněmovně je nyní nutné co nejvíce urychlit, protože pokud se zákon neprojedná do voleb, tak lidově řečeno „spadne pod stůl“.

Další požadavky na zvýšení důchodů

V rámci druhého čtení mohou poslanci navrhovat takzvané pozměňovací zákony. Například poslankyně Hana Aulická Jírovcová a Marie Pěnčíková (obě z KSČM) navrhují, aby mimořádná valorizace činila 500 korun. Lucie Šafránková z SPD zase požaduje dalších 500 korun pro ty důchodce, jejichž důchod ani po této valorizaci nepřesáhne 15 000 korun. Také o těchto návrzích budou poslanci hlasovat.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu