Kalkulačka valorizace 2022: Vláda stanovila, o kolik se zvýší důchod

Valorizace důchodů v příštím roce bude výrazně nižší než letos. Ministryně financí Alena Schillerová počítá pouze se zákonnou valorizací, která by u průměrného důchodu měla činit 450 korun. Stále ale platí pravidlo, že nižší důchody porostou méně.

Foto: Adobe Stock
Důchodci čekají na schválení valorizace. (ilustrační foto)

AKTUÁLNÍ KALKULAČKA VALORIZACE 2022 – výpočet zvýšení důchodu (Aktualizováno 27.9.2021)

Vláda schválila dokument nazvaný Konvergenční program, který stanovuje také předpoklad růstu důchodů pro rok 2022. Tento dokument popisuje rozpočtovou strategii vlády a také to, jak se budou vyvíjet veřejné finance v následujících letech. Zároveň konstatuje, jak by měly růst starobní nebo invalidní důchody, které tvoří významnou položku státního rozpočtu.

„Konvergenční program pracuje s předpokladem zákonné valorizace, což podle predikce znamená v příštím roce růst důchodů o 2,9 procenta. Inflace by přitom neměla překročit 2,3 procenta. Zákonná valorizace penzí tak pro rok 2022 vychází na průměrných 450 korun,“ uvedla k dokumentu ministryně financí Alena Schillerová.

Tato částka je mírně vyšší, než v březnu odhadovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Nejpravděpodobnější průměrné zvýšení stanovila na 416 korun, v případě pesimistického vývoje očekávala růst jen 324 korun.

Milion seniorů dostane méně

Už dříve Maláčová naznačila, že valorizaci považuje za nízkou a navrhne její mimořádné zvýšení. „Ty částky jsou velmi nízké, a proto navrhnu vládě, abychom důchodcům přidali více. Podstatně více. Sociální demokracie bude usilovat o to, aby růst důchodů zůstal zhruba stejný jako v minulých letech. To znamená, že půjdeme nad zákonnou valorizaci,“ řekla pro České důchody ministryně.

Poslední valorizace důchodů v lednu 2021 činila v průměru 839 korun a průměrný důchod je nyní 15 336 korun. Více než milion seniorů ale na tuto částku nedosáhne a jejich důchody jsou reálně nižší.

Částka 450 korun, se kterou počítá vláda na leden 2022, je také jen průměrná, a zmínění senioři s nižším důchodem s ní nemohou počítat. Stále totiž platí pravidlo, že nižší důchody se zvyšují méně. Předpokládanou výši valorizace je možné si spočítat v naší důchodové kalkulačce.

KALKULAČKA VALORIZACE 2022 – výpočet zvýšení důchodu

Například důchodce pobírající 12 000 korun by měl valorizaci pouze 322 korun. V případě důchodu 10 000 korun, což je plánovaná hranice minimálního důchodu pro každého, kdo pracoval, by valorizace činila 246 korun. V Česku je momentálně 120 tisíc důchodců s ještě s nižším důchodem (méně než 10 000 korun) a u nich se dá počítat s valorizací pod 200 korun.

Aktuální částka není zcela definitivní, v této fázi jde o kvalifikovaný odhad ministerstva financí. Definitivně vláda o zákonné i případné mimořádné valorizaci důchodů rozhodne během léta.

Foto: AdobeStock

Více k tématu