Jak se zvýší důchody v roce 2022: Připravili jsme první kalkulačku valorizace

Důchodci se v roce 2022 dočkají nižší valorizace než letos v lednu. Předběžné výpočty ukazují na průměrný růst o 450 korun, k tomu se přidá mimořádných 300 korun. Opět ale platí, že nižší důchody porostou méně.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o valorizaci důchodu. (ilustrační foto)

NOVÉ INFORMACE: AKTUALIZOVÁNO 30. 7. 2021

Každoroční valorizaci ovlivňují vždy rostoucí mzdy a ceny v Česku. Čím více rostou, tím vyšší je i valorizace, a tento mechanismus je daný zákonem.

V obou případech se letos očekává růst nižší a podle předběžných výpočtu půjde o 450 korun. Jde o výrazně nižší valorizaci, než byli důchodci zvyklí v uplynulých letech. Například letos v lednu činila průměrná valorizace 839 korun, v letech 2020 a 2019 dokonce 900 korun.

Mimořádný přídavek 300 korun

Nově vláda počítá s mimořádným přídavkem 300 korun. Pokud bude vše schváleno, tak to reálně znamená, že se každému vypočte jeho standardní valorizace pro rok 2022 a poté se k této částce přičte mimořádný příspěvek. Toto navýšení je pak trvalé. Ke stejnému kroku přistoupila vláda už při valorizaci v roce 2020, kdy přímé navýšení činilo 151 korun.

Výhodou tohoto opatření je skutečnost, že se důchod o tuto částku navýší všem, valorizace se tedy neodvíjí pouze od aktuální výše důchodu. Stále totiž platí, že v rámci standardní valorizace se vyšší důchody navyšují více než důchody nižší. S mimořádným příspěvkem si tedy procentně nejvíce polepší hlavně důchodci s nižším důchody.

Dopřejte si důstojný důchod, nabízíme seniorům pomocnou ruku

Udělejte si výpočet

Abyste si mohli očekávanou valorizaci spočítat, připravil portál České důchody předběžnou kalkulačku valorizace 2022. Vychází z předběžných vyjádření ministryně Jany Maláčové, vlády a zahrnuje i nový příspěvek 300 korun pro každého.

NOVÁ KALKULAČKA – Valorizace 2022 s navýšením o 300 korun

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je možné, že kvůli očekávané nízké valorizaci přistoupí vláda k mimořádnému příspěvku pro důchodce. „Nelze vyloučit, že slabší růst důchodů bude pro vládu podnětem navýšení důchodů nad rámec zákonného navýšení. Rovněž je možné, že i z důvodů blížících se voleb vláda přistoupí k nějaké obdobě loňského rouškovného, tedy mimořádné výplaty důchodcům,“ uvedl Kovanda.

Debatu o druhém rouškovném odstartovala právě ministryně Jana Maláčová, která řekla, že rouškovné navrhne, pokud ceny v roce 2021 porostou výrazně více. To se ale zatím neočekává, letos by měly růst pomaleji než loni. A k rouškovnému má výhrady i většina politických stran ve Sněmovně. Jejich názory jsme zjišťovali a popsali v tomto článku.

Více k tématu