Důchodci v jižních Čechách dostanou jednorázový příspěvek 3000 až 4000 korun

Senioři nebo rodiny s dětmi v jihočeském kraji by měli dostat speciální příspěvek, který jim pomůže bojovat se současným velkým zdražováním a růstem cen energií. Záměr oznámil hejtman Martin Kuba s tím, že o nároku bude rozhodovat aktuální příjem.

Foto: Profimedia
Hejtman Martin Kuba.

Lidé, kteří žijí v jihočeském kraji a mají nízké příjmy, by měli od vedení kraje získat mimořádný příspěvek. Týkat se to má nejen rodin s dětmi, které získají až 4000 korun na školní a mimoškolní aktivity pro děti, ale také starobních a invalidních důchodců. Ti mají získat 3000 nebo 4000 korun.

Jihočeský hejtman Martin Kuba oznámil, že nárok na příspěvek získá 30 až 35 procent obyvatel kraje, přičemž rozhodující bude, jak velký je jejich aktuální příjem. V případě důchodců má být hranice 16 tisíc korun měsíčně. Tento krok zdůvodňuje tím, že potkává obyvatele kraje a vnímá, že mohou mít finanční problémy kvůli inflaci. „Pro některé lidi může být nesmírně obtížné teď vůbec nějak vyjít,“ uvedl Martin Kuba v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

„Samostatně žijící důchodci mají stanovenou hranici příjmu do 16 tisíc korun měsíčně, protože se mohou opravdu ocitnout v kritické situaci a nemají se o fixní náklady s kým podělit. Tady navrhujeme jednorázovou pomoc ve výši 4000 korun na období září až leden,“ konstatoval hejtman.

Doplnil, že pokud žije důchodce ve společné domácnosti, bude se vyhodnocovat příjem všech členů. Pak by měl být hranicí příjem 12 tisíc korun na osobu. „Je to proto, že nechceme posílat peníze seniorovi, který třeba žije se svými dětmi, které mají nadstandardní příjmy a náklad na domácnost hradí sami. Prostě chceme pomoci co nejvíc cíleně tam, kde peníze reálně chybí. Proto posuzujeme příjem celé rodiny. Pokud je pod 12 tisíc na člena domácnosti za měsíc, seniorovi by se vyplatil příspěvek 3000 korun na období září až leden,“ vysvětlil hejtman.

Vláda odmítla příspěvek 6000 korun pro důchodce. Šanci teď mají poslanci

Znamená to, že pokud žije důchodce sám, má důchod nižší než 16 tisíc korun a nemá další příjmy, měl by obdržet 4000 korun. V případě dvou důchodců, například manželů, se bude počítat celkový příjem 24 tisíc korun. Pokud je nižší, získá každý 3000 korun.

Jde zatím o plán vedení kraje, který ještě není schválený. Zastupitelstvo kraje by mělo o příspěvku hlasovat v průběhu příštího týdne a případné parametry se tak mohou ještě změnit. Hejtman je každopádně přesvědčen, že schválení bude úspěšné. Jde totiž o návrh vládnoucí krajské koalice. „Program jsme připravili v rámci celé naší koalice, která se na něm shodla. Prodiskutovali jsme to už i s většinou opozičních klubů, takže si myslím, že nebude problém,“ uvedl Martin Kuba.

Jihočeský kraj je v tuto chvíli jediný, který podobný příspěvek plánuje, jiné kraje se k tomu zatím nechystají. V Poslanecké sněmovně je předložen také opoziční poslanecký návrh na jednorázový příspěvek pro všechny důchodce ve výši 6000 korun. Zatím ale není jasné, kdy bude projednán. Šance na jeho schválení je navíc nízká, protože vláda ho na svém jednání nepodpořila.

Foto: Petr Lundák/MAFRA/Profimedia

Více k tématu