Důchodci nepadnou, slibuje ministryně. Valorizace ale pro některé může klesnout pod 200 korun

Při nepříznivé situaci si senioři s důchodem kolem 12 tisíc korun v rámci valorizace polepší jen 232 korun, průměrný důchod pak vzroste o 324 korun. Připravili jsme kalkulačku, která ukazuje čísla černého scénáře.

Foto: Adobe Stock
Část budoucích seniorů se obává nízkých důchodů. (ilustrační foto)

Ministryně financí Alena Schillerová během uplynulých dvou týdnů ujistila seniory, že současná vláda je nenechá napospas finančním nesnázím a zajistí, že budou mít dostatek peněz. „Ať se to někomu líbí, nebo ne, životní standard našich důchodců je dlouhodobou prioritou této vlády. Od jejího nástupu jsme důchody významně zvýšili,“ napsala ministryně v komentáři pro Lidové noviny a připomněla vysokou lednovou valorizaci i mimořádný příspěvek ve výši 5 000 korun v prosinci loňského roku.

Od té doby už ale uplynuly čtyři měsíce a stále častěji se začíná hovořit o valorizaci důchodů pro rok 2022. Zatím nejsou k dispozici finální čísla k povinné zákonné valorizaci, první odhady ministerstva financí ale nevypadají dobře. Zatím nejvíce pravděpodobná valorizace bude v průměru činit 450 korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve představilo i pesimistickou variantu. Pokud se ekonomická situace nebude vyvíjet dobře, musí důchodci počítat s průměrnou valorizací jen ve výši 324 korun. Ovšem vzhledem k tomu, že přibližně milion seniorů na průměrný důchod 15 336 korun nedosáhne, budou mít tito lidé valorizaci nižší. Stále totiž platí pravidlo, že nižší důchody se valorizují méně.

Nepříznivý dopad na chudé seniory

Například důchodce pobírající 12 000 korun by měl valorizaci pouze 232 korun. V případě důchodu 10 000 korun, což je plánovaná hranice minimálního důchodu pro každého, kdo pracoval, by valorizace činila 177 korun. V Česku je momentálně 120 tisíc důchodců ještě s nižším důchodem a u nich se dá počítat s valorizací pod 150 korun.

Portál České důchody připravil kalkulačku, ve které si můžete spočítat, jak by se váš důchod zvýšil v případě, že se naplní nepříznivý scénář a valorizace bude jen velmi nízká.

Předběžná kalkulačka valorizace – PESIMISTICKÁ VERZE

Ministryně Schillerová na dotaz portálu České důchody řekla, že debata o příští valorizaci je zatím předčasná. V novém rozhovoru pro deník Právo ale připustila, že rozhodovat bude hlavně kondice státního rozpočtu. „Uvidíme, jak dopadne valorizace a jak bude vypadat inflace. Určitě nenecháme důchodce padnout, musíme ale brát v potaz i možnosti rozpočtu,“ uvedla Alena Schillerová.

Maláčová chce změnit valorizaci důchodů. Pro všechny seniory budou důležité dva parametry

Experti čekají nízký růst důchodů

Ekonomická situace ale zatím nevypadá příliš pozitivně. Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda, pokud se veřejné finance neozdraví, není možné počítat s vysokou valorizací. „Vláda by proto měla co nejrychleji představit a naplňovat věrohodný plán ozdravování veřejných financí na léta 2022 až 2032. Jinak občanům hrozí postupné zhoršování jejich životní situace, dané například hůře dostupnou a méně kvalitní veřejnou zdravotní péčí, nedostatečným růstem důchodů či dalším zaostáváním školství,“ říká Kovanda.

A podobně hovoří guvernér České národní banky Jiří Rusnok. „Buď si musíme říct, že někde zkrátíme výdaje, a to nejsou nějaké hry, že propustíme někde pár set nebo tisíc úředníků, to nebude stačit, to si prostě bohužel musíme přiznat. To je o tom, že si musíme říct, jak potom budeme moci valorizovat všechny klíčové položky sociálních transferů včetně důchodů. Asi nastane doba, kdy tak štědrá valorizace ve všech situacích asi nebude možná,“ uvedl guvernér v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Portál České důchody odhaduje, že zákonná valorizace důchodů v roce 2022 bude spíše nízká a bude se pohybovat v průměru kolem 400 až 450 korun. Zároveň lze ale očekávat, že před podzimními volbami se vláda pokusí důchody mimořádně zvýšit a využije k tomu některý z dříve vyzkoušených postupů. Více jsme o možnostech mimořádného přilepšení důchodcům psali v tomto článku.

Foto: AdobeStock

Více k tématu