Důchodci by mohli dostat navíc mimořádných 1000 korun

Mimořádný příspěvek ve výši 1000 korun by mohli dostat všichni důchodci, navrhují pirátští poslanci. Peníze by se měly vzít například z dotací, které putují do firmy Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Zdroj: Poslanecká sněmovna
Jednání poslanců. (ilustrační foto)

Vedle vyšší valorizace o 300 korun, kterou navrhuje vláda, by důchodci mohli dostat dalších 1000 korun jako mimořádný příspěvek. Tento pozměňovací návrh prosazují poslanci Jakub Michálek, Mikuláš Ferjenčík (oba Piráti) a Jan Farský (Starostové).

Příspěvek by měli dostat všichni důchodci současně s důchodem v prosinci 2021. Nárok by měli všichni, kterým byl přiznán důchod před začátkem prosince.

Tento příspěvek by měl být financován z úspor, které stát získá tím, že přestane vyplácet dotace a další veřejné finance společnostem, které ve skutečnosti vlastní členové vlády. „Smyslem tohoto protikorupčního opatření je zamezit nemorálnímu jednání, kdy člen vlády současně zodpovídá za nastavení systému dotací, zakázek a pobídek a současně může díky svému politickému vlivu zvýšit svůj soukromý profit z těchto veřejných prostředků,“ uvádějí poslanci v důvodové zprávě k návrhu.

„Podle veřejně dostupných zdrojů vyčerpaly společnosti veřejných funkcionářů ve střetu zájmů roce 2019 na dotacích a veřejných zakázkách částku přesahující 1 800 000 000 korun. V přepočtu na počet důchodců (včetně invalidních) činí tato částka 620 korun na osobu a rok. Vyplacená jednorázová částka 1000 korun tedy bude pokryta přibližně do konce volebního období prezidenta Miloše Zemana,“ stojí také ve zdůvodnění.

Jak předkladatelé uvedli při představení svého návrhu, pokud někdo chce zvyšovat důchody, měl by zároveň jasně říct, kde na to vezme peníze, aby ještě více nezadlužoval státní rozpočet. A také naznačili, že finance na příspěvek důchodcům by rádi získali především z dotací, které míří do firmy Agrofert, která je nyní ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše.

„Návrh je rozpočtově zodpovědný. Je lepší seniorům vyplatit 1000 korun, než následujících mnoho a mnoho let platit tuto částku ve prospěch Agrofertu,“ uvedl Jakub Michálek při jednání ve Sněmovně.

Mimořádná valorizace důchodů prošla prvním čtením: Kalkulačka a nejčastější otázky

Až 500 korun navíc pro chudší důchodce

Dalším významným návrhem je mimořádný příspěvek 500 korun k valorizaci pro všechny důchodce, kteří budou mít i po valorizaci v lednu 2022 důchod nižší než 15 000 korun. Tito důchodci by automaticky dostali další mimořádnou valorizaci až ve výši 500 korun. Příspěvek by byl nižší tehdy, pokud by výsledný důchod přesáhl hranici 15 00 korun. Například důchodce, který by měl po valorizaci důchod 14 800 korun, by dostal dalších mimořádných 200 korun.

Tento návrh prosazuje poslankyně Lucie Šafránková (SPD), kterou trápí hlavně skutečnost, že při běžné valorizaci se více zvyšují vyšší důchody. „Zákonné nastavení valorizace důchodů má progresivní charakter. S rostoucím důchodcem roste i částka každoročního navýšení. Vůbec tedy neplatí často opakovaná teze, že se příjemcům zvýší důchody o 750 korun měsíčně. To platí jen u důchodců s průměrnými a vyššími příjmy,“ uvedla poslankyně při představení svého návrhu a dodala, že její návrh se snaží tuto nespravedlnost kompenzovat.

O obou návrzích se bude hlasovat současně s původním vládním návrhem na mimořádnou valorizaci ve výši 300 korun. Zákon je momentálně ve druhém čtení a jeho projednávání bylo přerušeno, protože je na řadě jednání o změnách zákona o nemocenském pojištění. Zatím není jasné, kdy se poslanci k jednáním o důchodech vrátí.

Foto: Poslanecká Sněmovna PČR

Více k tématu