Důchod na poště mohou převzít příbuzní. Pozor, ČSSZ vydala nový formulář

V době nouzového stavu stále platí, že důchody posílané přes Českou poštu mohou mimořádně vyzvednout také příbuzní nebo další blízcí lidé na základě plné moci. Česká správa sociálního zabezpečení nyní vydala nový formulář, který platí od 25. ledna.

Foto: České důchody
Hlavní sídlo České správy sociálního zabezpečení v Praze.

Poslanci ve čtvrtek schválili prodloužení nouzového stavu do 14. února a proto Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vydala aktualizovaný formulář plné moci pro převzetí důchodů na poště. Senioři i nadále nemusí chodit na poštu osobně, takže se sníží jejich riziko nakažení koronavirem.

Pokud vás převzetí důchodu čeká v nejbližších dnech, ujistěte se, že máte podepsaný nejnovější verzi formuláře plné moci. „Upozorňujeme, že aktualizovaný tiskopis je zapotřebí použít už při výplatách lednových splátek důchodů se splatností 24.1., které bude Česká pošta vyplácet od pondělí 25.1. Doporučujeme proto vyplnit tuto plnou moc včas,“ uvedla ČSSZ.

Dodala také, že pro každé převzetí důchodu je nutné mít formulář nový, protože plná moc se vždy archivuje.

Jak pověřit někoho vyzvednutím důchodu?

Postup je následující:

  1. Stáhnete si, vytiskněte a vyplňte formulář nazvaný Plná moc k převzetí splátky důchodu vypláceného v hotovosti v době trvání nouzového stavu. Ke stažení je zde.
  2. Formulář musíte podepsat vy i ten, koho pověřujete vyzvednutím důchodu.
  3. S tímto formulářem může daná osoba vyzvednou váš důchod. Musí si s sebou vzít svůj občanský průkaz.
  4. Formulář platí jen pro aktuální výplatu důchodu. Pro každou další je nutné vyplnit novu plnou moc.

Důležité: Pokud si necháváte posílat důchod na účet, nic se pro vás nemění.

Jak požádat o zasílání na účet?

O zasílání na bankovní účet si můžete kdykoliv požádat a úplně se tak vyhnete chození na poštu. Postup je následující:

  1. Stáhnete si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  2. Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  3. Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  4. Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.

Pokud máte jakkoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

Více k tématu