Druhý důchodový pilíř skončil, ale lidé si stále nevyzvedli 19 milionů korun

Celkem 1915 lidí se zatím nepřihlásilo o své peníze z druhého důchodového pilíře. Pokud tak neučiní, mohou o ně přijít.

Zdroj: Pixabay
Stovky lidí si nevyzvedly peníze z druhého pilíře. (ilustrační foto)

Lidé, kteří si zatím nevyzvedli své peníze z druhého pilíře, musí kontaktovat finanční správu nejpozději v roce 2023. Právě na účtech finanční správy tyto peníze čekají, a to už více než tři roky. Celkem jde přitom o 18 820 322 korun od 1915 lidí. V průměru to tedy budou klidně i tisíce korun na jednu osobu.

Peníze propadnou státu

Finanční správa nyní upozornila, že pokud si lidé peníze nevyberou, propadnou státu. Zažádání přitom není složité, stačí se obrátit na příslušný finanční úřad v místě bydliště a ten je potom pošle na účet.

Když se druhý pilíř zrušil, lidé se mohli rozhodnout, jakým způsobem získají své vlastní vložené peníze zpět. Mohli si nechat vyplatit buď celou částku, tedy i část, kterou by jinak odvedli ze svého platu, a o to by se jim pak snížil důchod. Nebo mohli tuto část „vrátit“ zpátky do prvního pilíře a nechat si vyplatit jen vlastní vložené peníze.

Smutné srovnání: Čeští důchodci mají méně peněz než většina Evropanů

Co byl druhý pilíř?

Takzvaný druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS) a platil od roku 2013. Šlo o samostatné spoření v soukromých penzijních fondech. Lidé do něj mohli přesměrovat 3 % ze státního prvního pilíře a k tomu museli přidat další 2 % ze svého. Na tyto peníze by pak měli nárok v důchodu.

Na tomto řešení ale nepanovala politická shoda a hned další vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) prosadila jeho zrušení ke konci roku 2015. Kvůli nejisté budoucnosti tohoto pilíře o něj nebyl mezi Čechy zájem, celkem se do něj přihlásilo jen 85 tisíc lidí.

Více k tématu