Do důchodu ještě letos? Můžete na tom vydělat stovky až tisíce korun

Na konci letošního roku nastává nezvyklá situace týkající se odchodu do důchodu. Lidé, kteří si nechají přiznat starobní důchod ještě letos, na tom vydělají. Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého se to týká také předčasných důchodů. Důvodem je nezvykle vysoká valorizace.

Foto: Pixabay
Důchodová reforma by se dotkla všech seniorů. (ilustrační foto)

Až stovky nebo tisíce korun vydělají lidé, kterým se blíží důchodový věk a přemýšlejí o odchodu do důchodu. Jak upozornil renomovaný ekonom Lukáš Kovanda, rozhodně se nevyplatí čekat na žádost o důchod na leden nebo pozdější datum, protože je to nevýhodné.

„Čerství důchodci, kteří si starobní důchod nechají přiznat ještě za rok 2020, budou mít penzi o stovky až tisíce korun vyšší. Vydělají i ti, kteří si ještě letos zažádají o předčasný důchod,“ uvedl ekonom. Dodal, že je to jiné, než v předchozích letech, kdy se zpravidla vyplatilo počkat s žádostí o důchod až na leden.

„V minulých letech býval totiž důchod přiznaný následujícího roku vyšší než důchod přiznaný do konce roku běžícího a následně valorizovaný. Letos je to ale tedy jinak, takže důchod přiznaný v roce 2020 a následně, v lednu 2021, valorizovaný, je ve většině případů vyšší než důchod přiznaný až v roce 2021. Je tomu tak proto, že valorizace bude v roce 2021 obzvláště citelná, neboť vychází z růstu spotřebitelských cen a mezd, který byl a je aktuálně rovněž citelný,“ vysvětlil Lukáš Kovanda.

Nezaměstnanost i odpracované roky: 5 věcí, které mohou překvapit při žádosti o důchod

Vyplatí se i předčasný důchod

Rozdíl může činit stovky korun u nižších důchodů a tisíce u těch nadprůměrných. A paradoxní je, že výhodný je dřívější důchodu i pro ty, kteří by důchod uspíšili a odešli do důchodu předčasného.

Platí to pro všechny lidi, kteří dosáhnou důchodového věku v prvním pololetí roku 2021 – i když půjdete do důchodu předčasně, budete mít vyšší důchod než ten, který by vám byl přiznán kdykoliv v roce 2021.

Ekonom Lukáš KovandaZdroj: Archiv L. Kovandy

„Rozdíl pravidelné měsíční dávky důchodu opět činí stovky, a dokonce tisíce korun,“ upozornil Kovanda a dodal, že ve všech případech je nutné zažádat o důchod ještě před koncem roku 2020, tedy do 31. prosince.

Předčasný důchod srozumitelně: Podmínky přiznání a budoucí omezení

Stále platí 35 odpracovaných let

Abyste získali běžný i předčasný starobní důchod, musíte splnit podmínku minimálního počtu let důchodového pojištění. Momentálně jde o tyto podmínky:

  • Mít pojištění alespoň 35 let (včetně náhradních dob)
  • Mít pojištění alespoň 30 let (bez náhradních dob)

Pokud se rozhodnete pro předčasný důchod, mějte na paměti, že se vás budou týkat některá omezení. Především jde o to, že jsou omezené možnosti přivýdělku. Více o tom píšeme v tomto užitečném článku.

Podrobný návod, jak požádat o důchod, najdete v tomto článku.

Více k tématu