Den vítězství posune výplatu důchodů

Druhý květnový svátek tentokrát zpozdí výplatu důchodů o jeden den. Další změnu lze poté čekat během státních svátků v červenci.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podobně jako v minulých letech přinese i letošní Den vítězství změnu ve vyplácení květnových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto dopředu upozornila, že dojde k mírnému zpoždění, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Nový výplatní termín pro důchodce, kteří mají standardně termín 8. května, bude posunut na 9. května, výplata důchodu tedy bude o jeden den zpožděna. Některým důchodcům tedy na poštu nebo na bankovní účet dorazí důchod až 10. května, protože zpracování platby může trvat jeden další den.

Ostatní termíny v květnu jsou již beze změny.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. Dotčeny jsou všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní.

S další změnou termínu výplaty je nutné počítat v době červencových státních svátků. Konkrétně důchody vyplácené v termínu 6. července (Den upálení mistra Jana Husa) bude ČSSZ posílat už od dva dny dříve, tedy 4. července.

Důchodci, kteří chtějí požádat o změnu způsobu doručování důchodu, tak mohou učinit pomocí žádosti. Postup zveřejnil úřad zde.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu