Definitivně potvrzeno: Mimořádná valorizace důchodů bude v červnu, inflace dosáhla 7,9 procent

Český statistický úřad zveřejnil údaje o inflaci za leden a nová čísla potvrdila, že v červnu proběhne mimořádná valorizace důchodů. Celkově se procentní výměra každého důchodu zvýší o 7,9 procent. Nařízení o valorizaci nyní musí schválit vláda.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Zákon o důchodovém pojištění stanovuje, že když průběžná inflace v součtu překoná úroveň 5 %, dojde k mimořádné valorizaci důchodů. V praxi jde o meziměsíční přírůstky inflace, které se sčítají, přičemž prvním měsícem součtu je červenec 2021. Inflace do června 2021 byla již zohledněna v řádné valorizaci, která proběhla letos v lednu.

Podle Českého statistického úřadu činila meziměsíční inflace v lednu 4,5 %, což je výrazně více než v předchozích měsících. Celkový součet inflace od července 2021 nyní činí 7,9 %. A právě tak vysoká bude mimořádná valorizace. (Meziroční inflace byla dokonce 9,9 %, ale ta při valorizaci nehraje roli.) Podle platných pravidel proběhne za pět měsíců od překonání inflační hranice, to znamená v červnu 2022.

V případě mimořádné valorizace se vždy zvyšuje pouze procentní výměra (zásluhová část důchodu), nikoliv základní výměra. Tu si snadno spočítáte tak, že od výše vašeho důchodu odečtete 3 900 korun, což je aktuální hodnota základní výměry. A jak již bylo zmíněno, procentní výměra se zvýší o 7,9 %.

Vzhledem k prostému procentnímu navyšování zásluhové části lze čekat výraznější rozdíly mezi nízkými a vyššími důchody, než je tomu u řádné valorizace, kdy se zvyšuje také základní výměra. Takže zatímco důchod ve výši 20 000 korun se v červnu zvýší o 1 271 korun, důchod 10 000 korun bude navýšen pouze o 481 korun.

Co bude následovat

Mimořádná valorizace je nyní již definitivní, vláda ale musí připravit samostatné nařízení, podle kterého zvýšení proběhne. Jde o administrativní záležitost a vláda musí toto nařízení připravit do 50 dnů od konce ledna, tedy do 22. března 2022. Poté začne Česká správa sociálního zabezpečení valorizaci připravovat, aby již v červnu byly všechny důchody správně navýšeny.

Mimořádná valorizace se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých). Bude přiznána všem důchodcům, kteří mají nyní přiznaný důchod nebo jim bude přiznán do konce roku 2022. Valorizovány tedy budou i důchody přiznané po termínu mimořádné valorizace. Detailně jsme tato pravidla popsali v tomto článku.

Chystá se zvýšení minimálního důchodu: Pravidelně by rostl a nárok nezískají všichni

Jednání o valorizaci 2023

Další růst důchodů v roce 2022 zatím vláda Petra Fialy ani přes výrazný růst cen a energií neplánuje. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pouze naznačil, že vláda bude zřejmě diskutovat o finální výši řádné valorizace v roce 2023, ale více detailů neposkytnul.

Senioři, kteří mají finanční problémy, se podle něj mají obrátit na úřad práce a požádat o příspěvek na bydlení.  Ministerstvo uvedlo, že od začátku ledna o příspěvek zatím požádalo 17 tisíc lidí a celkem má nárok až 200 tisíc domácností.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu