Další peníze pro důchodce: Maláčová chce extra přídavek 300 korun k valorizaci pro všechny

Sotva premiér Andrej Babiš oznámil, že chce vyšší než zákonnou valorizaci, trumfuje ho ministryně Jana Maláčová. Všem důchodcům plánuje mimořádně zvýšit valorizaci důchodů v roce 2022 o dalších 300 korun. Tento mechanismus už vláda v minulosti využila.

Foto: Pixabay
Senioři na procházce (ilustrační foto)

Důchodci mají velkou šanci, že valorizace důchodů v roce 2022 bude výrazně vyšší, než se původně plánovalo. Průměrná zákonná valorizace sice vychází na 450 korun, vládní hnutí ANO a ČSSD ale shodně prohlašují, že chtějí důchody zvýšit více.

Zatímco premiér Andrej Babiš navrhuje průměrné zvýšení o 649 korun, ministryně Jana Maláčová nově oznámila, že to má být ještě o 100 korun více.

„Preferuji navýšení důchodů o pevnou částku, která bude pro všechny stejná. Na měsíční bázi,“ uvedla v rozhovoru pro deník Právo a zároveň uvedla konkrétní částku: „Alespoň 300 korun měsíčně nad rámec té zákonné valorizace, která má být průměrně 450 Kč. Stejná částka pro všechny pomůže zejména nízkopříjmovým seniorům a seniorkám, ale také invalidům. Poradím se s kolegy ve vládě, i s ohledem na státní rozpočet.“

Průměrný důchod 15 351 by se tak zvýšil o 750 korun. Důchodce pobírající 12 000 korun by měl valorizaci pouze 622 korun. V případě důchodu 10 000 korun, což je plánovaná hranice minimálního důchodu pro každého, kdo pracoval, by valorizace činila 546 korun.

NOVÁ KALKULAČKA – Valorizace 2022 s extra bonusem

Podle Maláčové by vláda měla o této změně jednat co nejdříve. „Musíme to rozseknout v řádu týdnů, pokud to máme legislativně stihnout. Protože valorizace nad zákonem dané částky musí schválit parlament. Jsme limitováni volbami a já bych to chtěla propojit s debatou o spravedlivé důchodové reformě,“ uvedla ministryně Maláčová.

Jak funguje přímé zvýšení?

Mimořádné přímé zvýšení valorizace je poměrně novým mechanismem, ale vláda už ho jednou vyžila v roce 2020, tehdy šlo o mimořádnou částku 151 korun.

Funguje to tak, že každému důchodci se nejprve vypočte standardní valorizace a poté se k ní přičte právě konkrétní jednorázová částka. Výhodou je, že tato částka je pro všechny důchodce stejná a pomůže především chudším seniorům. Nižší důchody tedy porostou o více procent než ty vyšší.

O této věci ale nemůže vláda rozhodnout sama a je nutné změnit zákon. Ve zmíněném roce 2020 šlo o jednorázovou změnu, která platila jen jeden rok. Změnu zákona je nutné začít projednávat co nejdříve, protože ji musí schválit poslanci, senátoři, a nakonec ji musí podepsat prezident. Vše se musí stihnout do říjnových voleb, jinak změna „spadne pod stůl“.

Foto: Pixabay

Více k tématu