O výhodné předčasné důchody je velký zájem: Přes 41 tisíc žádostí za dva měsíce

Možnost požádat o předčasný důchod za říjen a listopad využilo více než 41 tisíc lidí a další žádosti se dají očekávat ještě v průběhu prosince. Výpočet důchodu v roce 2022 je výhodnější díky mimořádným valorizacím, na které důchody přiznané v příštím roce nemají zpětně nárok.

Foto: Adobe Stock
Část lidí plánuje předčasný důchod. (ilustrační foto)

Lidé si nechtějí nechat ujít momentální výhodný výpočet starobního důchodu, proto hromadně podávají žádosti ještě před koncem tohoto roku. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvedla, že jen za říjen a listopad přijala celkem 41 600 žádostí o předčasný důchod.

To je více, než obvykle činí počet žádostí za celý rok. Obvykle žádá každý rok o dřívější důchod kolem 30 tisíc lidí. Například v roce 2022 to bylo 24 tisíc žádostí. A čísla za rok 2022 ještě nejsou konečná, dá se předpokládat, že v průběhu prosince požádají o předčasný důchod další tisíce lidí.

V uplynulých týdnech se kvůli vysokému zájmu o důchodové žádosti tvořily před pobočkami sociální správy velké fronty a lidé v některých případech čekali i několik hodin. Nyní se ale již situace zlepšila, konstatovala ČSSZ.

Vliv mimořádných valorizací

Současná situace je velmi specifická kvůli velmi vysoké inflaci, kvůli které dochází k mimořádnému zvyšování důchodů. Jen letos už proběhly dvě mimořádné valorizace a už v lednu 2023 proběhne řádná valorizace. Na tyto tři valorizace mají nárok všechny důchody přiznané v roce 2022, ale nikoliv důchody přiznané v roce 2023.

Výsledkem je, že lidé, kteří požádají o předčasný důchod letos, získají od státu více peněz, než kdyby čekali až na dosažení řádného důchodového věku. Rozdíl může být až několik tisíc korun. Navíc je možné využít takzvanou výpočtovou zamítačku a pokračovat v práci, díky čemuž je zároveň možné „odmazat“ krácení za předčasnost. Více jsme o využití výpočtové zamítačky psali v tomto článku.

NERV doporučuje změny

Počet lidí v předčasném důchodu v Česku dlouhodobě roste. Ještě v roce 2015 bylo v Česku 575 tisíc předčasných důchodců a tvořili 25 procent z celkového počtu. Od té doby, tedy za sedm let, počet narostl na 673 tisíc a mezi všemi starobními důchodci představují 28 procent.

Předčasné důchody nyní lákají: Přehled, kolik peněz stát obvykle přiznává

Nelze proto vyloučit, že se politici pokusí podmínky změnit tak, aby předčasné důchody nebyly tak výhodné. Například ministr financí Zbyněk Stanjura již naznačil, že o předčasném důchodu se bude diskutovat. „Určitě je k debatě věk odchodu do důchodu. Určitě je k debatě systém valorizací, taktéž výše penzí při předčasném odchodu do důchodu,“ řekl v nedávném rozhovoru pro deník E15.

Po změnách parametrů volá také Národní ekonomická rada vlády (NERV), která vládě doporučila upravit podmínky předčasného důchodu tak, aby nebyl finančně výhodný pro tolik lidí.

„Podíl odchodů do předčasného důchodu je dlouhodobě velmi vysoký. Ve většině případů přitom není vynucen zásadnějšími zdravotními problémy těchto osob, ale je způsoben výhodností systémového nastavení. Důsledkem jsou výrazně vyšší nároky na výdaje důchodového a dávkového systému a snížení příjmů veřejných rozpočtů z přímých daní a pojistných odvodů,“ konstatoval NERV v dokumentu, který doporučuje vládě možné úspory.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu