Dřívější důchod pro 430 tisíc lidí: Podívejte se na profese a chystaná pravidla

Až o několik let dříve do důchodu a bez finanční penalizace by mohli odcházet lidé vykonávající náročné a rizikové profese. Podle chystané novinky by se za každých 10 let takové práce snižoval důchodový věk o 1 rok.

Zdroj: Pixabay
Část lidí by měla jít do důchodu dříve. (ilustrační foto)

Komu přestává sloužit zdraví, muže jít sice do předčasného důchodu, ale už natrvalo bude dostávat nižší důchod. S výjimkou horníků to platí pro všechny. Takže méně peněz v důchodu dostávají i ti, kterým už nezbývají síly na práci a do důchodu odcházejí dříve nedobrovolně.

Uvědomuje si to i ministerstvo práce a sociálních věcí a poukazuje na to, že někteří lidé krátce před důchodem kvůli zdraví přicházejí o práci, nemají nárok na invalidní důchod a nezbývá jim nic jiného než předčasný důchod. Část odchodů do předčasného starobního důchodu lze považovat za vynucenou právě z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, který nastal v důsledku dlouhodobého výkonu zdravotně rizikových prací,“ konstatuje ministerstvo v důvodové zprávě k novele zákona, která by měla situaci změnit.

Od roku 2024 by mělo platit, že důchodový věk u lidí v náročných profesích se bude automaticky snižovat. A to podle následujícího pravidla: za každých 184 směn náročné práce se sníží důchodový věk o 1 měsíc. Pokud se to přepočítá na delší úsek, jde o 1 rok za každých 10 let náročné práce.

Náročná práce od roku 2012

Čím déle tedy člověk pracuje v náročné profesi, tím nižší bude mít důchodový věk. Novinka má ale jedno zásadní omezení – půjde pouze o práce po roce 2012. Náročná práce před tímto obdobím nebude brána v potaz a nebude mít na důchodový věk žádný vliv. Jinými slovy, pokud někdo pracoval 10 let jako svářeč, ale bylo to před rokem 2012, má smůlu.

A kterých lidí by se měl nižší důchodový věk týkat? Podle návrhu zákona půjde o profese zařazené do třetí a čtvrté kategorie podle zákonů o ochraně veřejného zdraví. Jde tedy o práce, které probíhají v místě, kde hrozí poškození zdraví, a to například kvůli prachu, hluku, vibrací, teplu, chladu, zatěžování zraku, fyzické zátěži, chemikáliím a dalším rizikovým faktorům.

Důchodová komise pod vedením Danuše Nerudové ve svých odborných podkladech, podle kterých nová legislativa vznikala, uvedla, že v náročných profesích pracuje přibližně 429 000 lidí. Jde o 416 000 ve třetí kategorii a 13 000 ve čtvrté kategorii. Těchto všech lidí by se dřívější důchody týkaly.

Nově bez sankce

Komise uvedla i konkrétní příklad, který ilustruje, jak bude novinka vypadat v praxi: Popisuje zedníka, který v náročné profesi pracoval 20 let a pobírá plat 22 180 korun:

Pokud by nyní kvůli zdraví odešel do důchodu o 2 roky dříve, by měl podle propočtů starobní důchod 11 340 korun. Pokud začnou platit nová pravidla, bude moci za 20 let náročné práce odejít do důchodu dříve o 2 roky a nebude za to penalizován. Jeho důchod by pak činil 14 054 korun.

Češi spěchají do předčasného důchodu: V práci končí dříve skoro třetina

Podle navrhovaného zákona budou mít i lidí se sníženým důchodovým věkem nárok na předčasný důchod, a to za stejných podmínek jako v současnosti. Do předčasného důchodu je možné jít až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech. Nemění se také základní podmínka nároku pro starobní důchod – všichni bez rozdílu musí mít 35 let důchodového pojištění, tedy odpracovaných let.

Zvažované náročné profese

V podkladech důchodové komise jsou vypsány nejčastější náročné profese, kterých by se nižší důchodový věk měl týkat.

Ve třetí kategorii jsou to:

  • Svářeči, řezači plamenem a páječi
  • Modeláři, formíři, jádraři a slévači ve slévárnách
  • Obsluha důlních zařízení (včetně horníků)
  • Obsluha zařízení na zpracování kovů
  • Všeobecné sestry se specializací
  • Montážní dělníci ostatních výrobků
  • Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích)
  • Montážní dělníci mechanických zařízení
  • Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu
  • Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)

Ve čtvrté kategorii jsou to:

  • Obsluha důlních zařízení (včetně horníků)
  • Svářeči, řezači plamenem a páječi
  • Modeláři, formíři, jádraři a slévači ve slévárnách
  • Brusiči, leštiči a ostřiči nástrojů a kovů
  • Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)
  • Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb
  • Obsluha zařízení na zpracování kovů
  • Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě
  • Ostatní řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby
  • Kováři

Důchodová komise také upozornila, že kdo nevyužije možnosti odejít dříve do důchodu a bude pracovat až do standardního důchodového věku, získá automaticky vyšší důchod, a to díky takzvanému přesluhování. „Lze říci, že každých 10 let v náročné profesi, které se promítnou do snížení individuálního důchodového věku o 1 rok, zvýší přiznaný starobní důchod v průměru o cca 1 000 korun,“ uvedla komise ve své analýze.

Návrh zákona předložený ministerstvem nyní musí projednat vláda a potom schválit parlament. Účinnost pravidel se plánuje od roku 2025.

Více k tématu