Češi spěchají do předčasného důchodu: V práci končí dříve skoro třetina

Čekání na řádný důchodový věk odmítá stále více lidí, a to i přesto, že pro ně předčasný důchod znamená méně peněz. Nejčastěji odcházejí dříve do důchodu senioři na Vysočině, kde je 34 % předčasných důchodců.

Zdroj: Unsplash
Senioři v důchodu. (ilustrační foto)

Důchodců, kteří pobírají předčasný důchod, je v Česku stále více, jejich absolutní počet každý rok narůstá o více než 10 tisíc. Zatímco ještě před 10 lety jich bylo 395 tisíc, nyní je to více než 643 tisíc. Celkem 29 % všech starobních důchodců je tedy v důchodu předčasném. Ukazují to čísla poslední důchodové ročenky a analýza Českého statistického úřadu.

„Z mužů pobírajících starobní důchod jich má ten předčasný 29 %, oproti ženám, kterých je mezi starobními důchodkyněmi 25 %,“ uvádí Helena Chodounská z Českého statistického úřadu a dodává, že nejvíce předčasných důchodců je na Vysočině (34 %) a nejméně pak v Praze (jen 14 %). Nad 30 % jich má také Pardubický, Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Přesluhuje jen minimum lidí

Zatím poslední čísla jsou k dispozici za rok 2019, kdy do předčasného důchodu odešlo celkem 27 867 seniorů, což je o 3165 více než v roce předchozím. Jde o 28 % všech žádostí o starobní důchod. Naproti tomu naprosté minimum seniorů pracuje déle i po dosažení důchodového věku, v roce 2019 to bylo jen 781 lidí.

Stále více lidí odchází do předčasného důchodu.Zdroj: ČSÚ/ČSSZ

Dřívější důchod neodrazuje lidi ani přesto, že to pro ně znamená doživotně snížený důchod. Podle statistiků je předčasný důchod v průměru o více než 2000 korun nižší než důchod, který pobírají lidé odcházející po dosažení důchodového věku. Předčasný důchod navíc znamená výrazné omezení v práci, předčasní důchodci mohou mít jen nízké výdělky.

10 nástrah a chytáků, které ovlivní důchod většiny Čechů

Sankce za dřívější důchod

Sankce v podobě krácení důchodu se odvíjí od toho, o kolik dnů dříve do důchodu odejdete. Za každých 90 kalendářních dnů předčasného důchodu je sankce tato:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů
  • 1,2 % za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne
  • 1,5 % za období od 721. kalendářního dne

Co to reálně znamená? Výpočtový základ představuje jakýsi „koš“ všech vašich celoživotních výdělků, ze kterého se počítá výsledný důchod. A platí, že čím vyšší výdělky jste měli a čím déle jste pracovali, tím vyšší důchod dostanete. A čím dříve do důchodu jdete, tím více se vám bude tento koš výdělků krátit.

Nelze tedy přesně stanovit, o kolik peněz přijdete, ale obecně lze říct, že jsou to stovky až nižší tisíce korun za každý rok předčasného důchodu. Více se krácením důchodů zabýváme v tomto článku.

Spočítejte si: Kdy půjdete do důchodu?

Kdy je možný předčasný důchod?

Důchodový věk je momentálně takzvaně zastropován na 65 letech, v současné době je ale zatím stále nižší. Pro muže i ženy stále platí, že je to méně než 64 let, postupně ale dochází k navyšování.

Pro muže i ženy nyní platí tato pravidla:

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech.

Váš důchodový věk si můžete spočítat v naší jednoduché kalkulačce.

Více k tématu