Česko zlepšilo hospodaření důchodů, chválí Schillerová. Ale po covidu je o 39 tisíc důchodců méně

Ministryně financí Alena Schillerová si pochvaluje, že důchodový systém letos hospodaří lépe než v předchozím roce. Nebere ale v potaz, že během pandemie zemřely tisíce starších lidí a stát nyní vyplácí méně důchodů.

Foto: Adobe Stock
Senioři se trápí v nelehké pandemické době. (ilustrační foto)

Český důchodový systém je zatím i v letošním roce v minusu. To znamená, že na sociálním pojištění se vybere méně peněz, než se následně vyplatí na důchodech. Výsledek za první polovinu roku 2021 je ale lepší než za stejné období loňského roku, upozornila ministryně financí Alena Schillerová.

„Důchodový systém ČR skončil v prvním pololetí 2021 v deficitu 9 miliard Kč. Je to zhruba o 5 miliard Kč lepší výsledek než loni (13,9 miliard Kč). Meziročně o 19 miliard Kč víc se letos vybralo na pojistném na důchodové pojištění, a to hlavně díky udržení vysoké zaměstnanosti na trhu práce,“ napsala Schillerová na svém Twitteru a příspěvek doplnila palcem nahoru.

Stát vyplácí méně důchodů

Ve svém pozitivním zhodnocení bohužel nezmiňuje skutečnost, že za tímto pozitivním výsledkem je také výrazný pokles důchodců i celkového počtu vyplácených důchodů.

Upozornil na to například hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. „Chválit lepší výsledek důchodového účtu po covidu je poněkud cynické: nadúmrtí ve věku 65+ bylo o téměř 35 tisíc více. Průměrný důchod 15 300 korun. Za 6 měsíců to dělá cca 3,2 miliardy korun,“ uvedl k tomu Navrátil na svém Twitteru.

Statistiky České správy sociálního zabezpečení ukazují, že od konce roku 2020 se počet důchodců snížil o více než 39 tisíc. Zatímco v prosinci 2019, tedy před začátkem pandemie, evidovala ČSSZ celkem 2 897 527 důchodců, v červnu 2021 už to bylo jen 2 857 971 důchodců. To znamená pokles o 39 556 důchodců.

Úbytek důchodců je do značné míry dán nepříznivým vývojem koronavirové pandemie v Česku. V roce 2020 bylo podle Českého statistického úřadu onemocnění covid druhou nejčastější příčinou úmrtí a celkem za tento rok zemřelo 129 tisíc lidí, tedy o 17 tisíc více než v roce předchozím. Nepříznivý trend pokračoval i během prvních měsíců letošního roku. Například jen během února zemřelo 13 500 lidí, což o třetinu překonalo pětiletý průměr množství úmrtí v tomto měsíci.

Umírali starobní důchodci

Během pandemie umírali zejména lidé v důchodovém věku a statistiky ČSSZ to názorně ukazují. Zatímco posledních více než 10 let počet starobních důchodců kontinuálně rostl, během roku 2020 jejich počet najednou klesl o 14 tisíc. A během první poloviny roku 2021 došlo k poklesu o další 22 tisíc. Celkem má tedy nyní Česko o 36 tisíc méně starobních důchodců.

Počet starobních důchodců. (Zdroj dat: ČSSZ)Foto: České důchody

A právě výrazný pokles vyplácených starobních důchodů, které jsou vyšší než invalidní, sirotčí a vdovské důchody, ukazují, že kondice důchodového systému se nezlepšila tak výrazně, jak tvrdí ministryně Schillerová. Nelze totiž počítat jen s poklesem vyplácených důchodů, ale významná je také skutečnost, že počet starobních důchodů v posledních 15 měsících vůbec nerostl.

Za normálních okolností by se celkový počet důchodců za toto období zvýšil o několik tisíc, protože noví starobní důchodci přibývají rychleji, než ti stávající umírají. V minulých letech každý rok přibylo v průměru nejméně 5000 nových důchodců.

Jak vysoké jsou důchody v Česku: Známe nová čísla za rok 2020

Ve ztrátě jsou důchody dlouhodobě

Za celý rok 2020 byl důchodový systém ve ztrátě 40,55 miliard korun. Takzvaně v plusu byl systém pouze v letech 2019 a 2018, kdy se české ekonomice dařilo. Konkrétně se za oba roky vybralo navíc 35 miliard korun. V předchozích letech šlo vždy o minusové hospodaření systému.

V současné době stát na důchody každý rok posílá více než 500 miliard korun. „Důchody představují suverénně největší položku výdajů státního rozpočtu a jejich váha bude vzhledem ke stárnutí populace dále narůstat,“ uvedl pro České důchody ekonom a guvernér České národní banky Jiří Rusnok a upozornil, že udržitelnost důchodového systému bude problematičtější v době, kdy do penze začne odcházet velmi početná populace takzvaných Husákových dětí. Půjde o roky 2035 až 2040.

„V této době budeme na vrcholu takzvaného indexu závislosti, tedy poměru mezi počtem důchodců a počtem pracujících. To mimo jiné znamená, že pokud budeme chtít zachovat poměr důchod/mzda na přibližně současné úrovni, bude nezbytné buď oddálit důchodový věk, nebo zvýšit sazbu důchodové daně neboli takzvaného sociálního pojištění. Nicméně není se třeba obávat, že by snad důchodový systém zcela zkolaboval nebo něco podobného,“ dodal guvernér Rusnok.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody

Více k tématu