Česká pošta kvůli koronaviru mění pravidla výplaty důchodů

Koronavirus ovlivňuje i způsob, jakým Česká pošta doručuje důchody. Poslední týden pošťáci seniorům nosili důchody až domů, od začátku dubna se ale pravidla opět mění. Dorazit musíte buď na pobočku, nebo tam zavolat, aby vám důchody osobně donesli. Využít můžete také plnou moc.

Zdroj: Facebook České pošty
Pro důchod si senioři standardně musí na pobočku. (ilustrační foto)

Česká pošta se vrací ke standardnímu doručování důchodů před koronavirem. Pokud si necháváte posílat důchod poštou, máte od 2. dubna (první dubnový výplatní termín) tyto možnosti:

  1. Dojít si osobně a pobočku jako dříve. Pozor ale na to, jestli právě vaše pobočka není dočasně zcela zavřená. Seznam zavřených poboček pošty i jejich náhradních poboček naleznete přímo na webu pošty. (EXCEL soubor ke stažení)
  2. Zavolat na vaši pobočku pošty a domluvit si individuální donášku důchodu. Pokud se vám nedaří najít číslo vaší domovské pobočky, zavolejte na zákaznickou linku České počty a zeptejte se. Číslo je toto: 840 111 244
  3. Zažádat o osobní doručení lze i písemně přes tento formulář. (PDF soubor ke stažení)
  4. Využít zástupce pro vyzvednutí důchodu. Je nutné vyplnit a podepsat plnou moc, kterou pošta nabízí ke stažení. (PDF soubor ke stažení)

VÝZVA: POSTAREJTE SE O DŮCHODY RODIČŮ

Pokud víte, že vaši rodiče nebo prarodiče v důchodu mají potíže s vyřizováním důchodových záležitostí nebo voláním na poštu, zkuste jim s vyřízením změn pomoci. Telefony na poštách bývají v těchto dnech přetížené a stahování formulářů z internetu je složité. Proto jim případně formulář vytiskněte a pomozte doručit na poštu. Čím méně seniorů bude chodit ven mezi lidi, tím více je ochráníme.

Přichází-li vám důchod na bankovní účet, nic se pro vás nemění.

Pokud vyrazíte na poštu osobně, měli byste kvůli vyšší bezpečnosti využít čas od otevírací doby do 9:00 dopoledne. Právě tento čas je vyhrazen pro lidi starší 65 let.

Proč pošta přestala doručovat důchody až domů? Senioři o to prý nemají zájem.

„Úspěšnost doručování byla 80 %, lokálně ve velkých městech pouze 35 %. Z terénního dotazování mezi důchodci a z reakcí této klientely na pobočkách vyplynulo, že velká část těch, kteří si standardně nechávají posílat důchod na poštu, kde si ho také vyberou, nemají o doručování na adresu zájem a stále preferují návštěvu pobočky,“ zdůvodnila změnu Česká pošta.

POZOR: Všechny pošty mají omezeny hodiny pro veřejnost maximálně do 16:00 hodin. Zrušen na všech pobočkách je také víkendový provoz.

Více k tématu