Blíží se povinné očkování pro seniory. Babiš hovoří také o všech padesátnících

Rada pro zdravotní rizika podpořila vládou zvažovanou povinnost očkování proti koronaviru nejen u zdravotníků, ale také u seniorů ve věku 60 let a více. Dokonce je na stole otázka povinnosti očkování i pro padesátníky. Premiér v demisi Andrej Babiš uvedl, že jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii.

Foto: Adobe Stock
Seniorka se očkuje proti koronaviru. (ilustrační foto)

Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo už více než 80 procent lidí starších šedesáti let. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha se uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících. Babiš hovoří i o dalších státních zaměstnancích jako jsou vojáci, policisté a hasiči.

Vybrané profese a lidé nad 60 let by podle debaty odborníků měli být úplně naočkovaní 1. února. O tom ale vláda definitivně rozhodne tento týden.

„Je to nevyhnutelné. Je to jediné řešení. Dokonce na základě vývoje hospitalizace na JIP jsme přesvědčeni, že možná povinnost očkovat se by mohla být od věkové kategorie 50 plus,” řekl Babiš po jednání vlády.

Očkování rozděluje

„Mně je to jedno, já klidně půjdu na pátou i desátou dávku, hlavně, když ten koronavirus nechytnu. Když tu máme zbraň, je potřeba ji použít, vůbec nechápu, že se tomu někdo brání,“ míní v rozhovoru pro České důchody pětasedmdesátiletá seniorka z Prahy, která je už registrovaná na třetí dávku.

„Jsem zdravý jako řípa, covid jsem ještě nechytl. Celý život se vyhýbám lékům na cokoliv. Nevidím důvod si píchnout něco, co pořádně nevíme, co to s tělem udělá,“ brání se naopak pětapadesátiletý muž taktéž z Prahy.

Jenže čísla z nemocnic mluví jasně. Na 100 000 obyvatel je hospitalizovaných na JIP 7,8 z očkovaných a 21,9 z neočkovaných, tedy zhruba trojnásobný počet. Podle odborníků je tedy prokazatelné, že očkování funguje.

Roman Prymula: Očkování se senioři bojí zbytečně. A další zavírání domovů důchodců nečekám

Země bez policistů

Policejní prezident Jan Švejdar se ale obává, že zavedením povinného očkování od sboru odejdou tisíce policistů. Uvedl, že očkovat se odmítá na deset tisíc jeho příslušníků. Upřesnil, že alespoň jednu dávku vakcíny dostalo zatím téměř 82 procent policistů a občanských zaměstnanců policie.

„Za to jsem rád a považuji to za skvělý výsledek. Nejsem si ale jist, zda si policie může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidí, kteří očkování doposud odmítají,“ poznamenal na Twitteru. Proto si nedovede představit, že by neočkovaní policisté dostali takovou povinnost.

O tom, kdo bude, nebo nebude mít očkování povinné, by měla vláda rozhodnout tento týden.

Otázka plošné povinnosti

Na tom, zdali by Česko mělo jít cestou Rakouska a vyhlásit povinnost očkování na covid, se zatím ani politici, ani zdravotničtí experti neshodují. Politici dříve tuto myšlenku většinou odmítali. Tuto povinnost by navíc musel schválit parlament novelou zákona o ochraně veřejného zdraví.

I premiér v demisi Andrej Babiš odmítl, že by Česká republika následovala Rakousko, které vyhlásilo celostátní lock­down a od února i povinné očkování. „Česká republika nebude následovat příklad Rakouska. V žádném případě,“ řekl po jednání vlády minulý týden.

Ani nastupující politická reprezentace zatím povinné očkování nechce. Podle místopředsedy ODS a budoucího ministra dopravy Martina Kupky by se vláda měla soustředit především na testování a vysvětlování, proč by se lidé měli nechat naočkovat. „Důležité je také důsledné dodržování stávajících opatření, a to bohužel i za vymáhání ze strany policie a hygieny,“ říká Kupka pro server Novinky.cz.

Povinné očkování však má i své silné zastánce. „Povinné očkování je samozřejmě ideální varianta. Čekal jsem, kdy a které vládě v EU dojde trpělivost,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek pro deník Právo.

Více k tématu