Babiš dostal penzi 19 tisíc: Stát většině nových důchodců přiznává podobnou částku

Nově přiznané důchody v Česku už nejsou tak nízké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Více než dvě třetiny nových důchodců momentálně pobírají nadprůměrný důchod. Dokonce ani premiér a jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš, který nově důchod také pobírá, ze statistik nevybočuje.

Foto: Úřad vlády ČR
Andrej Babiš při setkání s lidmi.

Premiéra Andreje Babiše nepříjemně překvapilo, že mu stát přiznal starobní důchod ve výši 19 000 korun. Podle svých slov očekával více, protože na daních odvedl řádově stamiliony. „Konečně mi teďka vyměřili důchod. Víte, kolik mám důchod? Já jsem myslel, že budu mít padesát, šedesát tisíc. Mám 19 tisíc důchod. A já říkám: ale však jsem zaplatil 322 milionů na daních,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Blesk.

Ve skutečnosti je výše jeho důchodu velmi podobná většině Čechů, kteří v současné době také o důchod požádali. Nová generace důchodců totiž nemá nízké důchody, jak se občas zdá, ale bezmála dvě třetiny z nich najdou na své výměře částku překračující celostátní průměr. Ukazují to nově zveřejněné statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Babiše „předběhlo“ 12 tisíc lidí

Celkem bylo v roce 2020 přiznáno 83 775 důchodů a průměrná přiznaná částka činila 16 127 korun, tedy více, než byl v daném roce průměr. Průměr byl necelých 15 tisíc korun a více peněz začalo pobírat 52 tisíc lidí. Vůbec nejčastěji byly důchody přiznávány v hladině 16 až 20 tisíc korun.

Pro zajímavost, důchod kolem 19 000 korun, který byl přiznán Andreji Babišovi, dostaly další více než dva tisíce lidí, a bezmála 12 tisíc lidí dostalo dokonce vyšší důchod než on. Reálně ale většina důchodců dostala důchod je pár tisíc nižší, nebo vyšší.

Hladiny nových důchodů. (Čísla ČSSZ za rok 2020)Foto: České důchody

Dlouhodobé statistiky ukazují, že pokud lidé celý život pracují a pobírají běžný plat v Česku, nemusí se obávat, že by se v důchodu propadli do chudoby. Lidí, kteří ve stáří dostanou důchod vyčíslený pod symbolickou hranicí 10 000 korun, kterou by jako minimální důchod měla nastavit chystaná důchodová reforma, je dnes už naprosté minimum.

Je tedy zřejmé, že případné opatření, pokud bude prosazeno, pomůže hlavně takzvaným starodůchodcům, kteří mají důchody v řadě případech velmi nízké.

Celý život bez práce a důchod z průměru: Česko zlobí lživá fáma

Kontinuální rozevírání nůžek

Právě skutečnost, že nově přiznávané důchody jsou vyšší, než důchody přiznávané v 90. letech nebo na začátku tisíciletí, způsobuje neustále rozevírání nůžek mezi starými a novými důchodci. Napravit to nemůže ani pravidelná valorizace, protože podle platných pravidel se vyšší důchody zvyšují vždy více.

Například bývalý premiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas si myslí, že důchody starodůchodců by měly být při valorizaci více zohledňovány. „U valorizačního schématu bychom neměli mít pouze jednoduchý vzoreček, který je vázán na inflaci, tedy vývoj spotřebitelského koše důchodcovských domácností a vývoj průměrných mezd. Měli bychom zohledňovat i dobu odchodu do důchodu. Čili mít tam nějaký koeficient či vzorec, který by zohlednil, že někdo měl nižší vyměřovací základ, protože je mu dnes 80 a do penze šel před 20 lety,“ uvedl Nečas v rozhovoru pro České důchody.

Současný průměrný důchod je 15 441 korun a nedosáhne na něj přibližně polovina z 2,38 milionů důchodců. Ve většině případů jde o lidi, kteří odešli do důchodu před více než 10 lety. A vzhledem k pravidlům valorizace a proto, že nové důchody jsou vyšší, nemají šanci se tito důchodci na průměrnou úroveň dostat.

Foto: Úřad vlády ČR (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu