Babiš odhalil plán na změny důchodů: Rychlejší valorizace, vyšší vdovské penze i slevy pro seniory

Život v důchodu by se mohl dočkat řady změn, alespoň podle plánů popsaných v novém volebním programu hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš ho představil v rámci startu kampaně a slíbil rychlý růst důchodů až na průměrných 20 tisíc korun.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Andrej Babiš.

Současná vláda pod vedením Andreje Babiše zvyšovala důchody nejvíce v historii, a pokud se jeho hnutí ANO dostane do vlády, chce v tom pokračovat. Starobní důchody by podle něj měly růst ještě rychleji než doposud. „Budeme dál zvyšovat důchody, aby v roce 2025 byla průměrná penze 20 tisíc korun měsíčně,“ stojí v programu hnutí.

V současné době činí průměrný důchod 15 351 korun a po lednové valorizaci vystoupá na částku 16 195 korun. Pokud tedy premiér plán dodrží, porostou důchody ještě rychleji než v uplynulých letech, nejméně o 950 korun ročně. Do roku 2025 totiž budou čtyři řádné valorizace.

Vyšší vdovské důchody

Hnutí ANO také plánuje zvýšit vdovské důchody a už dříve ve své knize Sdílejte, než to zakážou! slíbil, že všechny důchodkyně by měly každý rok dostat mimořádný příspěvek 1000 korun, a to v rámci nově zavedeného Dne českých matek a babiček.

„Důchody zůstanou naší prioritou, aby se seniorského věku nemuseli bát ani dnešní pracující, umožníme průběžné sledování jejich „důchodového konta“. Každý bude vědět, jaký bude mít důchod,“ říká program.

Lidé v náročných pracovních profesích by měli do důchodu odcházet dříve a novinkou by podle něj mělo být také výraznější zvyšování důchodů pro takzvaně přesluhující důchodce, kteří pracují v důchodovém věku. „Posílíme motivaci pro zaměstnávání osob v důchodovém věku, za každý odpracovaný rok navíc navýšíme důchod o 1,5 procenta.“

Podpora seniorských spolků

Seniorům zůstanou zachovány slevy na jízdném a nově by také měly být finančně podporovány zájmové aktivity seniorů a seniorských spolků. Přesnější informace k tomu v programu chybí, ale jednou z novinek má být například vstup do hlavních muzeí a galerií pro seniory zdarma. V již zmíněné knize Babiš také plánuje týdenní pobyt v lázních pro každou ženu, která dosáhne věku 70 let.

Program hnutí také slibuje výrazné zlepšení v oblasti bydlení pro seniory. Vybudována budou nová seniorská bydlení v podobě bytových společenství seniorů s komunitní péčí, a také je v plánu státní bytová výstavba, která zajistí dostupné bydlení pro seniory a další potřebné lidi.

Andrej Babiš: Nemám rád deklarace, že starší jsou hloupí a nemají tady být. Vybudovali nám zemi

Co dalšího hnutí slibuje v programu:

  • Vybudujeme proaktivní eGovernment, který reaguje na životní události automaticky, aniž by občan nebo firma museli posílat žádost. Například systém vypočte výši vdovského důchodu bez nutnosti o něj požádat.
  • Podpoříme terénní a odlehčovací služby pro seniory, aby mohli být doma do vysokého věku. Dobudujeme síť stacionářů.
  • Jmenujeme ombudsmana pro seniory, na kterého se budou moci obracet se žádostmi o pomoc, stížnostmi, dotazy a který bude seniorům pomáhat ve složitých životních situacích.
  • Budeme podporovat a rozvíjet digitální dovednosti našich seniorů.
  • Nastavíme automatickou valorizaci dávek hmotné nouze a státní sociální podpory.

Už dříve Andrej Babiš uvedl, že důležité bude také prosazení důchodové reformy, kterou jeho současná vláda nestihla připravit a schválit. „Musíme rozběhnout skutečnou důchodovou reformu, u které náš koaliční partner vůbec neřešil proveditelnost,“ uvedl ve své knize. A v rozhovoru pro České důchody upřesnil, že chce, aby zaměstnavatelé více přispívali na důchodové účty svých zaměstnanců, a také plánuje zavedení odděleného důchodového účtu.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu