Alena Schillerová o valorizaci: Věřím, že 300 korun navíc projde

Jeden z klíčových parametrů valorizace by mohl být vyšší, než se čekalo, což může ovlivnit konečnou zákonnou valorizaci důchodů pro rok 2022. Tento vývoj naznačila ministryně financí Alena Schillerová a dodala, že také mimořádný přídavek 300 korun by měl být bez potíží schválen.

Foto: Ministerstvo financí
Ministryně financí Alena Schillerová.

Vypadá to, že politici ve vládní koalici se shodují na mimořádné valorizaci důchodů ve výši 300 korun a s velkou pravděpodobností toto zvýšení důchodů podpoří i některé další strany.

Důchodci se také nemusí obávat, že by se schválení valorizace před podzimními volbami nestihlo. Tento scénář nedávno naznačila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Poslanci se ale nakonec mimořádně sejdou ještě na konci července, aby o této legislativě mohli hlasovat.

Ministryně financí Alena Schillerová nyní v rozhovoru pro České důchody popsala, že její resort pečlivě sleduje i jeden z klíčových parametrů, který ovlivňuje takzvanou zákonnou valorizaci. Ta se odvíjí od růstu cen a růstu reálných mezd, a zatím to vypadá, že právě druhý ze zmíněných parametrů by mohl být vyšší, než se čekalo. „Valorizace by tak mohla být vyšší,“ řekla Alena Schillerová.

Paní ministryně, stihne se do voleb projednat mimořádná valorizace 300 korun pro důchodce? A co říkáte na některé pozměňovací návrhy, že by to mělo být 500 korun, případně 500 korun navíc pro chudší důchodce?

Já pevně věřím, že ano. Právě kvůli tomu chceme na konci července svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Navyšování životní úrovně seniorů je jasnou prioritou naší vlády a nejinak tomu bude i pro rok 2022. Proto jsme se na vládě dohodli, že se od ledna zvýší důchody o 300 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace. A zvolili jsme pevnou částku, abychom více pomohli lidem s nižšími důchody.

Návrhy na vyšší přidání důchodcům samozřejmě vnímám, ale musím také reflektovat rozpočtové možnosti.

JAK SE POČÍTÁ VALORIZACE

Výpočet valorizace představuje složitý mechanismus, který bere v potaz hned několik proměnných: růst cen, růst mezd a také aktuální výši důchodu. Čím více tedy rostou ceny zboží a mzdy, tím více rostou i důchody. Na konci rozhodovacího procesu je vždy index valorizace (navýšení), o který se zvýší procentní výměra důchodu, a zároveň dojde k navýšení základní výměry, kterou ovlivňuje hlavně růst mezd.

V rozhovoru pro Právo jste naznačila, že zákonná valorizace by mohla být vyšší, než se očekávalo. Máte k tomu aktuální informace?

Měla jsem na mysli skutečnost, že jeden z klíčových parametrů valorizace, tedy vývoj indexu růstu reálných mezd, budeme mít k dispozici až v průběhu září. Valorizace by tak mohla být vyšší.

V tuto chvíli ale u průměrného důchodu odhadujeme zákonnou valorizaci na úrovni 458 korun plus 300 korun v podobě mimořádné valorizace.

V poslední době se opět objevila debata, že důchody za ministra Miroslava Kalouska byly vyšší, konkrétně důchodci měli lepší náhradový poměr. Jak tato srovnání vnímáte?

V tomto případě se jedná o porovnávání výše důchodu k průměrné mzdě, které je z mého pohledu absurdní. Kvůli hospodářské krizi byl poměr tehdejšího průměrného důchodu k průměrné mzdě vysoký. Průměrná mzda tehdy stagnovala nebo rostla velmi pomalu, a to mimo jiné i kvůli škrtací politice Miroslava Kalouska, který státním zaměstnancům snížil mzdy až o 10 %. V roce 2013 se průměrná mzda dokonce meziročně snížila.

Naopak my jsme zvyšovali platy státních zaměstnanců, pracovníků v sociálních službách a zejména ve školství. I díky tomu za nás průměrná mzda rostla výrazně rychleji než za pravicových vlád.

Foto: Ministerstvo financí

Více k tématu