Alena Schillerová popsala, jak se bude od příštího roku spořit na stáří

Mladší lidé i současní padesátníci by měli od příštího roku spořit v novince, kterou prosazuje současná vláda. Jde o účet dlouhodobých investic a podle ministryně financí Aleny Schillerové bude daňově zvýhodňován podobně jako penzijní či životní pojištění. „Je určen téměř komukoliv, kdo má volné finanční prostředky,“ vysvětlila pro České důchody.

Foto: Ministerstvo financí ČR
Ministryně financí Alena Schillerová.

Poslanci projednávají takzvaný účet dlouhodobých investic, což by podle ministerstva financí měla být forma spoření a stáří. O co jde, komu je to určeno?

Účet dlouhodobých investic je novým produktem na finančním trhu, který bude daňově zvýhodňován podobně jako penzijní či životní pojištění a má být jejich alternativou. Jedná se o majetkový účet, jehož prostřednictvím bude možné investovat například do akcií, dluhopisů nebo investičních fondů.

Je určen téměř komukoliv, kdo má volné finanční prostředky a nechce je jen tak nechat ležet na běžném účtu.

Jaké věkové skupiny by se po tomto produktu měly ohlížet? Předpokládám, že to bude spíše pro mladší ročníky…

Nejen pro ně. Jak tomu u investování bývá, je lepší začít co nejdříve, aby člověk mohl maximálně využít výhod složeného úročení. Účet dlouhodobých investic si ale klidně můžete založit třeba v 50 letech.

K ČEMU NOVINKA SLOUŽÍ?

Jedná se majetkový účet, který má sloužit k vytváření úspor na stáří, jehož prostřednictvím bude možné investovat do akcií, dluhopisů, investičních fondů nebo dalších investičních nástrojů. Účet tohoto typu je široce využíván v zemích s rozvinutými trhy a napomáhá k aktivnějšímu přístupu občanů o správu jejich úspor na stáří.

Jaký je rozdíl mezi touto novinkou a běžným penzijním připojištěním? Co je lepší zvolit?

Zjednodušeně řečeno, pokud hledáte vyšší výnosy a jste ochotni podstoupit s tím spojený risk, volte účet dlouhodobých investic. Pokud jste spíše konzervativní střadatel, řešením je penzijní připojištění. Před investičním rozhodnutím je také dobré se zamyslet nad inflačním rizikem, a i podle toho zvážit konzervativnější nebo dynamičtější cestu. Oba produkty ale můžete samozřejmě také kombinovat.

Je tato forma spoření na stáří bezpečná? Nehrozí, že lidé o své letité úspory přijdou?

Investování peněz vždy nese nějaká rizika. Tak to prostě je. A závisí na konkrétním jedinci, jak moc velké nejistotě se chce vystavit. Je tedy možné si své úspory rozdělit například 50/50. Půlku dát na rizikovější investice s potenciálem vyššího výnosu a půlku dát, jak se říká, na jistotu.

Kdy bude možné tyto investice využít?

Novela zákona má účinnost 1. ledna 2022, tedy pokud se stihne včas dokončit legislativní proces, budou moci tento produkt finanční instituce nabízet už v příštím roce.

Více k tématu