Aktuální informace k mimořádné valorizaci důchodů

V médiích se začínají objevovat informace ohledně mimořádné valorizace důchodů, která souvisí s nečekaně vysokou inflací. Se scénářem už začínají pracovat i ministři, přinášíme proto vysvětlení k tomu, jak vše funguje.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Ministerstvo financí v posledních dnech pozměnilo své predikce týkající se inflace v Česku a očekává, že v příštím roce se zrychlí až na 6 %. Někteří ekonomové ovšem očekávají inflaci ještě vyšší. „Nelze ale vyloučit ani inflaci až osmiprocentní, klíčovou roli bude hrát vzestup cen energií. Osmiprocentní inflace by znamenala nejvýraznější růst cen od roku 1998,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Pokud inflace dosáhne úrovně 5 %, pak podle zákona o důchodovém pojištění dojde k mimořádné valorizaci důchodů, a to právě o míru inflace. U mimořádné valorizace se ale nesleduje meziroční inflace, která se nejčastěji objevuje v médiích a která nyní dosahuje zmíněné úrovně 5,8 %, ale inflace meziměsíční.

„Růst cen pro účely zvýšení důchodů, a to i toho mimořádného, se sleduje v období od července do června, a to jako kumulace v zásadě meziměsíčních růstů příslušných cenových indexů,“ vysvětlil pro České důchody mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek. To znamená součet jednotlivých meziměsíčních nárůstů cen za určité období. A pokud součet překoná 5 %, následuje mimořádná valorizace.

S valorizací se už počítá

Ještě před necelým měsícem současná vláda (nyní v demisi) mimořádnou valorizaci nepředpokládala, ale nyní se už začala zabývat scénářem, že skutečně nastane.

Ministryně Jana Maláčová ve vyjádření pro ČTK řekla, že s touto valorizací už její resort počítá a momentálně čeká na aktuální ekonomické údaje. „Počkáme si na to finální strvrzení. Ve vládě se poradíme s kolegy, jak budeme postupovat. My stále nevíme, kdy můžeme očekávat fungování nové vlády,“ uvedla k tomu Maláčová.

A jak to momentálně s meziměsíční inflací vypadá? Toto jsou aktuální růsty ceny podle Českého statistického úřadu:

  • Červenec: 1,0 %
  • Srpen: 0,7 %
  • Září: 0,2 %
  • Říjen: 1,0 %

Momentální nárůst cen tedy činí 2,9 %, ale reálně ještě nezahrnuje výrazný růst cen energií, který se očekává v následujících měsících. I proto ministerstvo financí a ekonomové říkají, že inflace bude kulminovat na přelomu roku nebo v prvních měsících roku 2022. S velkou pravděpodobností se tedy na meziměsíční inflaci 5 % dostaneme během prosince, ledna nebo února.

POSLEDNÍ MIMOŘÁDNÁ VALORIZACE

Původně zákon stanovoval, že mimořádná valorizace by se měla vyplácet až poté, co inflace překoná hranici 10 %. Snížení hranice na 5 % v roce 2008 prosadil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ve stejném roce také došlo k první a zatím poslední mimořádné valorizaci důchodů.

Nejčastější otázky a odpovědi

Abyste se v situaci lépe orientovali, přinášíme vám soupis nejčastějších otázek, na které se čtenáři v souvislosti s mimořádnou valorizací ptají:

Kdy lze mimořádnou valorizaci důchodů očekávat?

Pokud inflace dosáhne úrovně 5 %, bude mimořádná valorizace následovat přesně po 5 měsících. Takže pokud půjde o leden, důchodci peníze navíc dostanou od června.

Jak se důchody mimořádně zvyšují?

O hodnotu inflace v rozhodném měsíci se zvýší procentní výměra důchodů. Základní výměra se nezvyšuje.

Co se stane s řádnou valorizací?

Nic. Řádná lednová valorizace probíhá nezávisle na valorizaci mimořádné.

Je nutné o mimořádnou valorizaci žádat?

Nikoliv. K vyplacení dojde automaticky, jak je u valorizace obvyklé.

Kterých důchodů se mimořádná valorizace týká?

Týká se všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, pozůstalostních i sirotčích.

Může nová vláda mimořádnou valorizaci zrušit?

Ano, ale je to složitější. Jde o ustanovení zákona o důchodovém pojištění, takže by muselo dojít ke změně zákona. Vše by tedy muselo projít řádným legislativním procesem v parlamentu. I v případě, že by to byl její záměr, je nepravděpodobné, že by to budoucí vláda stihla pro očekávanou mimořádnou valorizaci v roce 2022.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu