V Česku vznikají okresy „bohatých“ seniorů. Mužům v Karviné poskočí důchod na 17 tisíc

Více než 5000 korun! Tak velké rozdíly mezi důchody mužů a žen budou už brzy realitou v Karviné. Může za to chystaná valorizace. Už nyní se přitom tento severomoravský okres vymyká důchodovým statistikám, dokonce ani v Praze nedostávají senioři tak vysoké důchody jako právě tady.

Zdroj: Pixabay
Důchodci v Karviné budou mít v průměru 17 tisíc korun. (ilustrační foto)

Díky zvýšení důchodů od ledna příštího roku se v Česku objeví první okres, kde průměrné důchody mužů překonají hranici 17 tisíc korun. Už nyní tady muži pobírají suverénně nejvyšší důchody, průměrně si tady přijdou na více než 16 tisíc.

Havíři měli vysoké platy

Situace na Karvinsku je unikátní kvůli tomu, že je zde v důchodovém věku velké množství bývalých havířů. Právě ti měli už během socialismu kvůli vysoké náročnosti své práce lepší podmínky odměňování. Ze stejného důvodu mají poměrně vysoké důchody také muži v Ostravě a dalších severomoravských regionech.

„Mezi severomoravské okresy se vklínila pouze Praha, kde tamní muži pobírají druhý nejvyšší průměrný starobní důchod v republice. Praha těží ze své dlouhodobě silné ekonomické výkonnosti a vysoké úrovni průměrných mezd, z nichž se pak počítají právě i starobní důchody,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti CZECH FUND.

Karvinský extrém

Karviná je zároveň extrémní v rozdílech důchodů mužů a žen. Zatímco muži mají v průměru 16 109 korun, ženy 11 196 korun, což je rozdíl bezmála 5000 korun.

A lednová valorizace tyto rozdíly ještě zvýrazní o několik dalších stokorun, protože podle současných pravidel rostou vyšší důchody v průměru rychleji. Důvodem je to, že důchod se skládá také z takzvané zásluhové části, která se odvíjí od výše platů, který lidé pobírali.

Lidé pečující o děti nebo blízké mají nižší důchody. Nespravedlnost má skončit

„Poměrně vysoké rozdíly v důchodech mužů a žen dnešní přidání na důchodech ještě prohloubí. Zmíněných 900 korun totiž toto navýšení činí právě jen v průměru. V okresech typu Karviné bude pro ženy toto navýšení o několik desítek korun nižší, než je ona úroveň 900 korun, pro karvinské muže-penzisty zase o několik desítek korun vyšší,“ konstatoval Kovanda.

Okresy s nejvyššími průměrnými důchody

  1. Karviná (muži) 16 109 Kč
  2. Praha (muži) 15 390 Kč
  3. Ostrava-město (muži) 15 365 Kč

Okresy s nejnižšími průměrnými důchody

  1. Karviná (ženy) 11 196 Kč
  2. Znojmo (ženy) 11 284 Kč
  3. Jeseník (ženy) 11 405 Kč

(údaje aktuální k 1. 1. 2019)

Více k tématu