Prezident Pavel při jednání o důchodové reformě zůstane pasivní

Prezident Petr Pavel zatím nebude vstupovat do probíhající debaty o důchodové reformě, je ale připraven převzít iniciativu, kdyby se objevily problémy. Zároveň podpořil plánované změny u valorizací důchodů.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel.

Jednání o důchodové reformě mezi vládními i opozičními stranami již naplno probíhají. Prezident Petr Pavel nyní oznámil, že se jich aktivně účastnit nebude. Vzhledem k tomu, že jsou plynulá, necítí potřebu dění ovlivňovat.

„V tuto dobu jednání probíhají, takže já nemám důvod do nich jakkoliv vstupovat. Ale jak jsem řekl, jsem připraven tu debatu moderovat, kdyby se někde zadrhla,“ uvedl prezident na své pondělní tiskové konferenci.

Jde tak o určitou změnu postoje, protože z dřívějších vyjádření vyplývalo, že v otázce důchodové reformy plánuje být výraznější. Tomu ostatně nasvědčovala i skutečnost, že prezidentovým poradcem pro důchodovou reformu a rozpočtovou politiku se stal ekonom Vladimír Bezděk. Ten je expertem na důchodovou problematiku a v minulosti vedl dvě důchodové komise.

Nelze žít na dluh

Prezident zároveň principiálně podpořil chystané změny valorizace důchodů, které představil ministr Marian Jurečka. Podle jeho návrhu se má mírně omezit řádná lednová valorizace důchodů a mimořádnou valorizaci má nahradit dočasný příspěvek k důchodu.

„Pokud jde o valorizace, já myslím, že jsem svůj názor dostatečně komunikoval v době schvalování zákona o mimořádné valorizaci. Na tom se nic nemění. V principu my si můžeme dovolit utratit jenom to, co si vyděláme, a není možné opravdu žít dlouhodobě na dluh,“ konstatoval Petr Pavel.

Dodal, že je nutné změnit stav, kdy se země v posledních letech zadlužovala a nyní v tom pokračuje. „To, že jsme tak v poslední době žili, je špatně a je potřeba ten stav napravit. A i když to bolí lidem takhle říct, tak si myslím, že je to fér, protože by určitě nebylo dobré dojít do stavu, kdy se nám začne systém veřejných financí hroutit. Takže tato opatření jsou nezbytná, ale měla by být opravdu činěna s maximálním ohledem na sociálně slabé vrstvy a zároveň by také měla být velice dobře komunikována, tak aby jim lidé rozuměli,“ doplnil prezident Pavel. Detailně ale předložený návrh nekomentoval.

Minulý měsíc Petr Pavel podepsal zákon, který jednorázově omezuje červnovou mimořádnou valorizaci důchodů. Zároveň ale konstatoval, že má určité pochybnosti ohledně ústavnosti tohoto zákona a bude trvat na tom, aby ho přezkoumal Ústavní soud. „Opozice avizovala, že zákon napadne u Ústavního soudu. Pokud by se opozice z jakéhokoliv důvodu rozhodla toto podání nepodat, učiním tak já,“ řekl k tomu prezident.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu