Tomáš Martínek: Valorizace důchodů musí odpovídat ekonomické situaci země

Nadměrné zadlužování země by mohlo vést ke snížení životní úrovně i starobních důchodů, varuje Tomáš Martínek (Piráti) v komentáři pro České důchody. Hovoří také o tom, jak by se měl stát chovat, a zmiňuje také motivaci pracujících seniorů zvyšováním jejich důchodů.

Zdroj: Facebook T. Martínka
Tomáš Martínek (Piráti)

Již v minulých letech podpořili Piráti úpravu valorizačního mechanismu, díky kterému v příštím roce poroste průměrný důchod o minimálně velmi slušných 840 korun měsíčně. V době, kdy se mnoho lidí kvůli ekonomické krizi vyvolané vládními opatřeními ke koronaviru potýká naopak se snížením příjmu, lidé v důchodu jistě ocení zvýšení důchodu i kvůli rostoucí  inflaci dvojnásob.

Rizika nadměrného zadlužování

Případné dodatečné navýšení nad valorizaci zvážíme dle předložených ekonomických čísel. Již nyní máme rozpočtovaný rekordní deficit 500 miliard korun a nejrychlejší tempo zadlužování země v historii Česka. Nadměrné zadlužování neodpovědné vlády by nás mohlo zavést na „řeckou“ cestu, kdy během několika málo let by předlužení země vedlo k plošnému snížení životní úrovně i starobních důchodů, to se bohužel při současném tempu zadlužování může týkat i podstatné části současných důchodců.

Osobně bych důchody rád zvýšil i o více než tisíc korun, ale musí tomu odpovídat ekonomická situace země. Vláda by tak měla připravit finančně udržitelnou reformu důchodů, aby důstojné důchody měli nejen senioři příští rok, ale i v dalších letech nejen stávající senioři, ale i jejich potomci.

Letos se důchodový účet dostává do miliardových ztrát, které bude pomocí půjček dofinancovávat státní  rozpočet. Jen letos by mohl stát zadlužit každého občana včetně kojenců téměř 50 tisíci korunami. Ve ztrátě bude pravděpodobně důchodový účet i v příštích letech. Od roku 2030 by se měl navíc bez důchodové reformy kvůli zvyšujícímu se počtu lidí v důchodovém věku začít propadat do sta miliardových schodků.

Motivace pro pracující seniory

V případě, že vláda předloží návrh změny zákona o důchodovém pojištění, chtěli bychom více pozitivně motivovat seniory, kteří se dobrovolně rozhodnou alespoň částečně pracovat i v důchodu, například zvýšením koeficientu zvyšující důchody za odvedenou práci v důchodovém věku, díky tomu by mohl být přechod do plného důchodu pozvolnější. To by bylo výhodné pro seniory i stát. Pokud dnes člověk v důchodu pracuje a odvádí sociální pojištění, návratnost pro něj činí až neuvěřitelně dlouhých 75 let. Navrhujeme také vytvoření nízkonákladového státního nebo veřejnoprávního produktu doplňkového spoření na důchod a jiné.

Stát by se měl chovat jako řádný hospodář a zachránit Česko před „řeckou“ cestou, kde muselo kvůli dlouhodobému  neefektivnímu rozhazování zadlužující se populistické vlády dojít i ke snížení výdajů na sociální politiku. I z toho hlediska je nutné přemýšlet, zda jsou předvolební úplatky voličům ze zadlužení nás všech tou správnou cestou.

Autor: Tomáš Martínek

Více k tématu