Petr Pavel se naplno pouští do řešení mimořádné valorizace důchodů, vládu tlačí čas

Nově zvolený prezident Petr Pavel se začal velmi aktivně angažovat v otázce plánovaného snížení mimořádné valorizace v červnu. Vyžádal si stanovisko ministra Mariana Jurečky a sešel se i se zástupci opozice. Mimořádnou valorizaci bude řešit hned po nástupu do funkce.

Foto: Profimedia
Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Petr Pavel by se měl oficiálně stát prezidentem 9. března, takže jednou z prvních věcí, která mu „přistane“ na stole, bude zákon na snížení červnové mimořádné valorizace důchodů.

Poslanci budou návrh vlády projednávat 28. února a vzhledem k plánovaným obstrukcím ze strany hnutí ANO a SPD není vyloučeno, že proces potrvá několik dnů. Poté ještě musí zákon projít Senátem a nakonec je nutné, aby prezident zákon podepsal.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě uvedlo, že aby bylo omezení valorizace ústavně v pořádku, musí být zákon definitivně schválen do 22. března. Přitom jen prezident se může návrhem zabývat až 15 dnů, než ho případně vrátí poslancům. Je tedy jasné, že pokud Petr Pavel zaujme k omezení valorizace negativní stanovisko, může celý proces výrazně zkomplikovat či dokonce prakticky znemožnit.

Významná role

Nový prezident si je své významné role vědomý, proto během tohoto týdne absolvoval hned dvě jednání k této záležitosti – s ministrem Marianem Jurečkou a také se zástupci hnutí ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem. Vyžádal si od nich stanoviska a podrobné informace k návrhu zákona a nyní se rozhodne, jestli zákon podpoří.

„S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou jsme se potkali na prvním společném jednání. Zajímal mě jeho pohled na aktuální diskuzi o mimořádné valorizaci důchodů a důchodové reformě. K těmto tématům jsem si vyžádal více informací,“ uvedl Petr Pavel k jednání na svém Twitteru.

Konkrétní stanovisko zatím nezaujal a chce se rozhodnout, jakmile si vše prostuduje a poradí se s odborníky. Na zaslané dotazy portálu České důchody, podle čeho bude určovat svůj postoj, případně co od jednání očekává, Petr Pavel nereagoval.

Karel Havlíček po pátečním jednání řekl, že o postupu vlády má budoucí prezident pochybnosti. Podle něj si uvědomuje zejména rizika související s případným schválením zákona v režimu legislativní nouze, což má vláda v plánu. „Jsem si téměř jistý, že nad tím má velké pochybnosti a uvědomuje si to riziko. Troufám si tvrdit, že by to rád řešil nějakým kompromisem,“ uvedl Havlíček podle portálu Seznam Zprávy.

Legislativní nouze

Ministr financí Zbyněk Stanjura konstatoval, že vláda na využití stavu legislativní nouze trvá a považuje ho za oprávněný. „Stav legislativní nouze není nic, co by se nepoužívalo relativně často. Jsou přesně definované důvody, pro které se dá použít. V tomto případě to, že hrozí značné hospodářské škody,“ uvedl Stanjura.

Důležitost tohoto kroku zdůrazňuje také ministr Marian Jurečka. „Uvědomme si, že když úpravu této mimořádné valorizace neuděláme, tak pro příštích 10 let to bude znamenat trvalý mandatorní výdaj, který navýší výdaje tohoto státu do důchodového systému o více jak 600 miliard korun. To už nelze nikdy žádnou jinou úpravou upravit, snížit a podobně. To už bude trvalým výdajem, který se bude v budoucnu trvale valorizovat, takže to musíme vnímat v kontextu, co to opravdu znamená pro státní rozpočet,“ zdůvodnil chystané kroky Jurečka po středečním jednání vlády.

První kalkulačka mimořádné valorizace: Spočítejte si, jak se vám v červnu zvýší důchod

Harmonogram schvalování

Než začne zákon na omezení mimořádné valorizace platit, budou následovat tyto kroky:

  1. Vláda již návrh zákona schválila a 28. února začne mimořádná schůze poslanců. Při stavu legislativní nouze se přeskakuje první čtení a návrh rovnou začnou řešit výbory, které mají omezenou lhůtu pro projednání. Omezit lze také řečnickou dobu poslanců na 5 minut a třetí čtení se může konat hned po dokončení toho druhého. To může velmi urychlit schválení zákona.
  2. Následně poputuje návrh do Senátu. Senátoři mohou návrh schválit, odmítnout nebo se jím nezabývat. V případě odmítnutí musí poslanci na další schůzi Senát přehlasovat.
  3. Po schválení Senátem nebo přehlasování Senátu putuje návrh k prezidentovi. Ten může zákon podepsat, nebo ho vrátit (vetovat) do 15 dnů. Poslanci pak mohou veto přehlasovat, ale nejdříve za 10 dnů.
  4. Aby bylo vše ústavně v pořádku, je nutné, aby schválený zákon vyšel ve sbírce zákonů do 22. března, tedy před termínem, kdy musí vláda schválit nařízení o mimořádné valorizaci.
  5. V případě schválení zákona už hnutí ANO avizovalo, že se obrátí na Ústavní soud. Ten může zákon „posvětit“ nebo zrušit, pokud ho shledá neústavním. V takovém případě by se pak musela valorizace zpětně doplatit. Jednání Ústavního soudu může trvat i delší dobu a není jisté, že by bylo rozhodnuto už v roce 2023.

Vláda Petra Fialy chce mimořádnou valorizaci jednorázově omezit. Všechny důchody se mají navýšit o 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta. Detaily návrhu jsme popsali v tomto článku. Kalkulačku omezené valorizace jsme publikovali tady.

Foto: Profimedia

Více k tématu