Co vás trápí u valorizace: Proč se důchody nezvyšují všem stejně?

Mnoho seniorů trápí, že každoroční valorizace důchodů neznamená pro všechny stejné peníze. Platí, že čím vyšší důchod máte, tím více důchod roste. Jak je to možné a je to vůbec spravedlivé? Přečtete si v tomto článku.

Zdroj: Adobe Stock
Senior přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Je to tradicí každý rok v lednu při valorizaci důchodů: vláda oznámí zvýšení důchodů o určitou částku (například pro rok 2021 bude zvýšení v průměru o 839 korun), ale značná část seniorů na tuto částku nedosáhne. Jejich důchod je totiž pod průměrem a valorizace je tak nižší. Naopak lidé s vysokými důchody si polepší výrazně více – klidně i o několik tisícovek.

Zásluhovost je základ

Na první pohled je to velká nespravedlnost. Má to však základ v tom, že české starobní důchody jsou takzvaně zásluhové. To znamená, že ten, kdo během aktivního života vydělával více peněz, má automaticky i vyšší důchod. A Ústavní soud navíc řekl, že totéž se týká i valorizace – opět musí být zachována zásluhovost. Vyšší důchod tedy musí znamenat i vyšší valorizaci, jinak by to podle soudců bylo nespravedlivé.

„Nominálně stejnou částkou nelze přidávat především proto, že poměrná zásluhová složka musí zůstat po celou dobu zachována, a to i s ohledem na nález Ústavního soudu z roku 2010, který na tento princip pojistného systému poukázal,“ vysvětlila už dříve pro České důchody ministryně financí Alena Schillerová.

Současná vláda se to pokusila změnit alespoň částečně tím, že v roce 2019 zvedla takzvanou základní výměru důchodu z 9 % na 10 % průměrné mzdy. To je pevná část důchodu, která je pro všechny stejná a v současné době činí 3490 korun. Takže to trochu pomohlo lidem s nejnižšími důchody. Senioři ve věku 85 let a starší navíc dostávají mimořádnou valorizaci 1000 korun.

Valorizace 2021: Spočítejte si, o kolik se vám zvýší důchod

Dá se čekat změna?

Bylo by možné do budoucna změnit pravidla tak, aby se důchody zvyšovali všem stejně? Podle Michala Pícla, náměstka na ministerstvu práce a sociálních věcí, je to spíše nepravděpodobné.

„Není možné to změnit z hlediska Ústavního soudu a zásluhovosti. My jsme se dost dostali na hranu i tím, že jsme zvýšili pevnou část, a tam už jsme se dostávali do debaty, že to je protiústavní a narušuje to zásluhovost. Takže dá se to navýšit, ale je pak nutné počítat s tím, že to bude u soudu napadeno,“ uvedl Pícl pro České důchody.

Jinými slovy, pokud by se by některá vláda přišla s více rovnostářkou valorizací, dá se předpokládat, že to některý politik nebo senior napadne u soudu a ten tuto změnu stejně zruší. Je proto nepravděpodobné, že to bude v dohledné době někdo riskovat a zkoušet změnit.

Určitou změnu by ale mohla přinést připravovaná důchodová reforma, kde se uvažuje o zřízení takzvaného nultého pilíře. V tomto případě by se měnil i valorizační mechanismus, a to tak, aby valorizace vycházela mnohem lépe i pro lidi s nižším důchodem. „Týkalo by se to ale jen nových důchodců. Ti, kteří už jsou v důchodu teď, by si nepohoršili. A u samotné valorizace by si mohli lehce přilepšit,“ dodal Michal Pícl.

Více k tématu