Pro důchod na poštu už musíte sami. Zastupování skončilo, plná moc už neplatí

Důchody na pobočce České pošty už nemohou přebírat příbuzní, přátelé nebo další blízcí lidé. Sociální správa ukončila možnost přebírání na základě plné moci a radí, aby si lidé zřídili posílání důchodu na účet.

Foto: České důchody
Pobočka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Pokud vám důchod chodí na poštu, musíte ho od května už vyzvedávat osobně. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zrušila plnou moc, díky které mohli důchod převzít zástupci. Toto mimořádné opatření bylo zavedeno kvůli pandemii koronaviru, aby senioři nemuseli osobně chodit na poštu a mohli pro důchod poslat třeba vnoučata.

Nyní úřad oznámil, že důvody pro využívání tohoto mimořádného režimu výplaty pominuly a formulář plné moci přestal platit. „Upozorňujeme, že platnost dosavadního tiskopisu plné moci končí dnem 30. 4. 2021,“ konstatovala ČSSZ.

Osobně je tedy nutné převzít už důchody vyplácené od 2. květnového dne, které dorazí ve středu 3. května. Totéž se týká 4. výplatního dne a všech pozdějších.

„Pokud důchodci k vyzvednutí důchodu uloženého na poště dosud pověřovali své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby a nadále se obávají na poštu osobně docházet, mají možnost zařídit si výplatu svého důchodu na účet či požádat poštu o doručování důchodu v hotovosti přímo do místa bydliště,“ uvedl úřad.

Vyplácení důchodu přes poštu je zpoplatněno částkou 29 korun za každou výplatu a hradí ji příjemce důchodu. V některých případech může důchod převzít také manžel nebo manželka. V případě, že si senior nevyzvedne tři důchody za sebou, dojde k zastavení výplaty.

Jak požádat o zasílání na účet?

Pokud si necháváte posílat důchod na účet, nic se pro vás nemění. A pokud chcete, o zasílání na bankovní účet si můžete kdykoliv požádat a úplně se tak vyhnete chození na poštu. Postup je následující:

  1. Stáhněte si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  2. Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  3. Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  4. Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.
  5. Pokud máte jakkoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu